Притеснението от новото е разбираемо. Всяко ново нещо плаши, особено

...
Притеснението от новото е разбираемо. Всяко ново нещо плаши, особено
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Не виждам опасност от конституционна криза

Притеснението от новото е разбираемо. Всяко ново нещо плаши, изключително във времена на неустановеност. Това сподели в предаването ​​​​​​ " Още от деня " по Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната Комисия по конституционни въпроси и някогашен министър на правораздаването Надежда Йорданова във връзка изявленията, в това число и на президента Румен Радев, че има възможност измененията в Конституцията, свързани с назначението на служебно държавно управление, да доведат до конституционна рецесия.
Прочетете още
Аз се пробвам да не виждам в тези изявления опити за ескалиране на напрежение и втълпяване на неустановеност в българското общество. Подобни изявления се чуваха да вземем за пример при закриването на специализраните съдилища, при въвеждане на механизма за следствие на основния прокурор. При всеки един от тези случаи минавахме през същите натягания на напреженито. Нито едно от тези неща не се случи. Мисля, че при едено рационално и отговорно отношение няма да има проблеми, съобщи Йорданова.

Не виждам заплаха от конституционна рецесия. Мисля че сме публично виновни хора и няма да допуснем това, уточни някогашният правосъден министър.

Всъщност тази обстановка – да е показва длъжностен министър председател от лица, които заемат висши длъжности, не е нещо ново за България. Например Стефан Софиянски, откакто беше длъжностен министър председател, се върна на поста кмет на София. Ново е, че на конституционно равнище се ограничи изборът на президента сред избран кръг лица, заемащи висши държавни длъжности и които са назначени на тях посредством либерален избор, добави тя.

В Народното събрание през днешния ден приехме законови промени, с цел да успокоим хората, заемащи висши длъжности, че мандатът им няма да бъде пресечен. Ние уреждаме законово едно събитие, което е било фактическо преди този момент, означи Надежда Йорданова.

Нашата концепция беше постоянното държавно управление да остане до образуването на идващото постоянно държавно управление след изборите, само че тази концепция не беше призната от сътрудниците от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи, по тази причина преминахме към гръцкия вид. Идеята беше да не се стига до този полупрезидентски модел, който беше заложен. Вярвам, че макар рецензиите си президентът Радев няма да хвърли страната в безпорядък просто с цел да се опълчи на политическите партии, акцентира ръководителят на Комисията по конституционни въпроси.

По думите ѝ провалената ротация на държавното управление и предварителните избори неизбежно ще забавят правосъдната промяна.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР