Притеснението от новото е разбираемо, но ситуацията, която виждаме -

...
Притеснението от новото е разбираемо, но ситуацията, която виждаме -
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Избор на служебен премиер измежду висши държавни длъжности не е нещо нечувано у нас

" Притеснението от новото е разбираемо, само че обстановката, която виждаме - да се показват за служебни министър председатели лица, които заемат висши държавни длъжности, не е нещо нечувано в България ". Това разяснява в " Още от деня " ръководителят на комисията по конституционни въпроси Надежда Йорданова.

Основното терзание е, че избраният длъжностен министър председател ще би трябвало да напусне поста си и след това няма да може да се върне на него. Йорданова даде образец със Стефан Софиянски, който е бил кмет на София, станал е длъжностен премие и след това се е върнал на поста си, както и с някогашния подуправител на Българска народна банка Калин Христов, който е бил длъжностен финансов министър в кабинета на Марин Райков.

" Новото е, че на конституционно равнище се ограничи изборът на президента сред избран кръг лица, които са получили доверието на българския парламент посредством либерален избор ".

Българската Конституция е възприела гръцкия модел, където изборът за длъжностен министър председател е сред трима души. При нас е 10. Надежда Йорданова не вижда предпоставки за конституционна рецесия.

" Това, което приехме на първо четене в Народното събрание, беше да поясним и да дадем успокоение на хората, че откакто те заемат позицията на длъжностен министър председател, не им се прекъсва мандатът като определено лице на съответната служба. Уреждаме на законодателно равнище това събитие, което е било фактическо състояние в България години наред ".

Предсказания за апокалипсис имаше и при закриването на спецпрокуратурата, и при орязването на пълномощията на основния прокурор, само че нито едно от тях не се сбъдна, добави тя.

" Сред този лист има четирима, които неотдавна бяха определени от Народното събрание и надлежно могат да носят сходна отговорност. Наистина имам вяра, че измежду тези 10 души има задоволително виновни лица, които няма да се откажат да одобряват предизвикването ".

Тя напомни, че първичната концепция на ПП-ДБ е да се схване преобладаващата европейска процедура, а точно - държавното управление в оставка да стане служебно.

" Тази концепция не получи поддръжка от сътрудниците от ГЕРБ-СДС и от Движение за права и свободи, по тази причина възприехме гръцкия модел ".

Двата Народното събрание ще се застъпят, тъй като пълномощията на остарелия парламент ще се прекратят в деня на изборите, уточни Йорданова. Съставът на служебния кабинет ще се дефинира от определения за длъжностен министър председател, само че Конституцията мълчи за съответното реализиране на единодушие сред служебния министър председател и президента.

" Очакванията са, че съставът ще бъде избран откакто претендентът за длъжностен министър председател и президентът реализиран единодушие. Все отново конституцията е директива за сглобяване на тв приемник или полица. Там би трябвало да се даде задоволителна независимост, без да е неограчинена, органите да свършат работата си по най-хубавия метод ".

Вижте диалога във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР