Притеснени врачани сигнализирали, че река Малък Искър е потекла в

...
Притеснени врачани сигнализирали, че река Малък Искър е потекла в
Коментари Харесай

Река Малък Искър потече в сиво-зелен цвят, властите от Враца и София търсят причината

Притеснени врачани алармирали, че река Малък Искър е потекла в сиво-зелен цвят. Хората забелязали аномалията незабавно се обадили на тел. 112, с цел да оповестят за замърсяването на водоема. От незабавния телефон предали сигнала на зеления телефон в районната ревизия по околната среда и водите във Враца. Оказало се, че водите на реката при романското село Средни рът са нечисти от незнаен източник.
Еколозите направили незабавна инспекция на място. В екипа взели участие специалисти на инспекцията, общинската администрация в Роман, представители на районната лаборатория във Враца и на басейновата дирекция в Плевен.
Извършен е оглед на реката от Роман до село Средни рът. Еколозите установили, че водите в действителност са очевидно мътни, с нетипичен сиво-зелен цвят и без миризма. Проверката им обаче не открила съществуване на умряла риба в реката. Власите са взели водни проби за разбор на границата със Софийска област по течението на реката.
„ Предвид това, че в региона, на територията, следена от РИОСВ-Враца, няма индустриални предприятия, които могат да бъдат евентуален източник на замърсяване, сигналът и анализите на водните проби са изпратени за информация и предприемане на дейности от РИОСВ-София “, допълват еколозите.
Какво тъкмо е замърсило реката и кой е виновникът би трябвало да кажат от столицата. Хората от романско обаче се надяват повече да не стават очевидци на сходни безобразия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР