„Притеснени сме от от това, което направи министър Москов в

...
„Притеснени сме от от това, което направи министър Москов в
Коментари Харесай

БСП: Ако изгубим болницата във Враца, ще последва ефектът на доминото и с други

„ Притеснени сме от от това, което направи министър Москов в държавното управление на „ Борисов 2 ". Тогава за първи път се чуха гласове, че ще бъде унищожена една основна част от опазването на здравето, а точно регионалните лечебни заведения. " Това съобщи на изключителна конференция във Враца националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " и зам.-председател на комисията по опазване на здравето в Народно събрание доцент Георги Йорданов. Пресконференцията бе предизвикана от обстановката с болничното заведение във Враца, която е застрашена от банкрут.

„ Приватизирана е първичната, профилираната извънболнична помощ, денталната помощ, в този момент наред са регионалните и някои от университетските лечебни заведения, които са финален бастион на опазването на здравето ", безапелационен бе доцентът. Пред медиите той изясни, че преди конференцията народни представители от „ Българска социалистическа партия за България " са се срещнали със съвета на шефовете на болничното заведение, личния състав и протестиращите. „ Допуснато е на територията на болничното заведение да действат други лечебни заведения, в нарушаване на закона, които обаче работят с тези действия, които носят облага. Тези, които не носят облага са останали в държавната болница ", изясни зам.-председателят на здравната комисия в Народно събрание.

Има заплаха да останем с болница, с кревати и инсталация, само че без лекари
Доц. Йорданов изрази учудване от подписан от болничното заведение контракт, обвързван с поделение по инвазивна кардиология, който носи единствено отговорности и загуби за болничното заведение, а всички доходи отиват в частни лечебни заведения, в това число заплащането на труда на лекарите. „ Готови сме с екшън-план за болничното заведение, която се нуждае от кредитиране, тъй че заплатите на личния състав да бъдат платени. Защото, какво като бъдат изплатени отговорностите на болничното заведение за юли? Има заплаха да да останем с болница, с кревати и инсталация, само че без лекари ".

Трябва актуализация на клиничните пътеки, тъй като е избрана от 2009 година
Георги Йорданов беше категоричен- хватката на частните болци, задушаваща държавната болница, би трябвало да бъде разхлабена: „ Защото в противоположен случай тя е обречена, без значение дали ще бъде кредитирана. " Доц. Йорданов изясни още, че би трябвало да бъде изменена и цената на клиничните пътеки, тъй като е закрепена от 2006 година Той изясни, че министърът на опазването на здравето е декларирал, че болничното заведение във Враца няма да бъде закрита, само че в случай че се наложело щяла да работи с главните медицински потребности единствено с няколко отделения - вътрешни заболявания, хирургия, родилно поделение и неврология. „ Това значи предаване на здравната система за Враца - град и област. Най - отговорно ви заявяваме, че в случай че тази болница рухне, тя ще повлече по резултата на доминото всички регионални лечебни заведения. А това е доста рисково. Ще създадем всичко допустимо да я спасим ", заключи доц.Йорданов.
Проблемът с работещите на едно място частни и държавни лечебни заведения би трябвало да се ликвидира
„ Болницата е с голяма значителност за район от над 200 000 души и всяко говорене за закриване и банкрутиране е посягане върху сигурността на хората. Допуснати са серия управнически неточности, тъй като е разрешено в държавната болница да бъдат внедрени частни, които реализират високоплатена активност. " Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " проф. Георги Михайлов. На процедура държавната болница е на загуба поради частните. „ Финансирането на болничното заведение би трябвало да надвишава запора, който е изработен на сметките й, с цел да може да се изплатят заплатите на чиновниците ", уточни професорът. „ Този проблем с частни и държавни лечебни заведения, работещи на една територия, го има и в Благоевград, и в Бургас. Той основава дебаланс и е неработещ. Това непременно би трябвало да бъде ликвидирано ", отсече професорът.

„ Преди години предупреждавахме че „ моделът Москов " ще докара до тук. От години клиничните пътеки не са променяни, а стандартът се промени фрапантно ", сподели пред медиите националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " доктор Илиян Тимчев. Той напомни и високите условия към стандартите за лечебните заведения, които доведоха до оповестяване на финансова неплатежоспособност на някои от тях. „ Здравната карта, ограничи броя на леглата в лечебните заведения. Това докара до банкрути ", напомни докторът. Народният представител изясни, че има отделения в лечебните заведения в страната, в които работят брой лекари на сериозен най-малко и напускането единствено на един от тях води до закриване на цели отделения. „ Застрашена е националната ни сигурност поради срутва в опазването на здравето ", предизвести доктор Тимчев.

По-рано народните представители се срещнаха с част от борда на шефовете на МБАЛ „ Христо Ботев " Враца. Те получиха информация за финансовото положение на лечебното заведение и аргументите, поради които то е доведено до ръба на банкрута. По-късно депутатите от левицата се срещнаха и с протестиращи лекари, медицински сестри и пациенти.

На срещите и конференцията във Враца участваха и народните представители от Пловдив - област Веска Ненчева, от Ловеч доктор Валентина Александрова, от София - област Лало Кирилов, от Видин Цветан Топчиев и от Враца Иван Генов и Николай Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР