Притежателят на екипа на Марадона от 1986-а се кълнеше, че

...
Притежателят на екипа на Марадона от 1986-а се кълнеше, че
Коментари Харесай

Фланелката от най-скандалния гол в историята отива на търг за 4 милиона лири

Притежателят на екипа на Марадона от 1986-а се кълнеше, че няма да я продаде

Фланелката, която Диего Армандо Марадона носи в прословутия четвъртфинален мач с Англия от международното състезание през 1986 година, ще бъде продадена за първи път, заяви аукционната къща "Сотбис ", предава Българска телеграфна агенция.

Марадона извежда Аржентина до успеха в мача с англичаните с 2:1, като вкарва два от най-популярните голове във футболния фолклор. В 51-вата минута той вкарва с "Божията ръка ", отбивайки с пестник във вратата на Питър Шилтън центриране на Хорхе Валдано, а четири минути по-късно осъществя "Гола на века ", разминавайки с дрибъл от центъра съвсем целия британски тим.

Ценният екип ще бъде препоръчан на 20 април, като от "Сотбис " чакат цената му да доближи повече от 4 милиона лири (5,2 милиона долара).

Брам Уахтър от "Сотбис " съобщи, че тази фланелка се подрежда в "съвсем пай лист с най-ценните спортни реликви ". "Аз самият не знам дали в миналото още веднъж ще продам нещо толкоз положително. Това е знаков миг за историята на футбола ", добави специалистът по спортни антики.

Успехът на Аржентина над Англия на 22 юни 1986 година пред повече от 114 хиляди фенове на стадион "Ацтека " в Мексико идва единствено четири години след войната сред Англия и Аржентина за Фолклендските острови в Южни Атлантик, което придава спомагателна тежест на срещата. След последния съдийски сигнал Марадона разменя фланелката си с британския халф Стийв Ходж. През последните 20 години екипът бе даден чартърен в Националния футболен музей в Манчестър.

След срещата Марадона декларира, че е вкарал първия гол "малко с главата на Марадона и малко с Божията ръка ". През 2002 година допитване на ФИФА дефинира второто попадение в мача на аржентинския талант за "Гол на века ".

Според Уахтър този мач най-пълно разкрива спорната персона на починалия към този момент Диего Армандо Марадона като лъжец и талант.

През последните години спортни реликви се продават за рекордни суми. Една от тях е екип на Ню Йорк Янкис на бейзболната легенда Бейб Рут, за който през 2019 година колекционер заплати 5,64 милиона $. Най-скъпият състезателен продукт пък е манифестът за основаване на Модерните олимпийски игри, за който бяха платени цели 8,8 милиона $.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР