Притежанието за офшорна сметка не е престъпление в нито една

...
Притежанието за офшорна сметка не е престъпление в нито една
Коментари Харесай

Адв. Райчинова: Не е незаконно да имате офшорна сметка

Притежанието за офшорна сметка не е закононарушение в нито една страна по света. Това напомни по Българска национална телевизия данъчният юрист Илонка Райчинова.

„ Масовият случай е, че интернационалният бизнес постанова да има и такива сметки. Като всеки добър инструмент той се употребява от хора с пари без генезис – опиати, укриване на налози и тероризъм. Често те се употребяват от хора на бизнеса и спорта, не с цел да укриват налози, а да крият от всеобщия фен своето финансово състояние – да не бъдат рекетирани, отвличани и тн. “, изясни юрист Райчинова.

Тя напомни, че преди този момент имаше и „ Панама Пейпърс “ и тогава всички споделиха „ Уау “. „ Публикуваха се 3-4 лица, само че съм очевидец на проверката на едно от тези лица, което ми беше клиент. Тя бе осъществена и всичко на това лице бе тествано и приключи без проблеми. Оттук нататък са Национална агенция за приходите, КПКОНПИ и ДАНС. Вече някои от тези институции са изискали тази информация “, сподели тя.

Специалистът по данъчно право акцентира, че не всяко присъединяване, индиректно в едно сдружение, се заявява. „ Когато директно участвате в едно сдружение сте задължен да го декларирате присъединяване си. Богатите хора и техните средства постоянно са дразнили всички. Тези хора може и да са разследвани. Вижте светкавичната реакция и вярна на премиера на Чехия за имението от 22 милиона в Южна Франция. Той сподели: Да, придобил съм го, само че това е доста преди да стана министър председател “, описа Илонка Райчинова.

Адвокатът напомни, че е реалност, че се укриват налози в офшорни зони. Но Европа и светът не спят против опцията за укриване на налози. „ Заради това Европейски Съюз стартира преди години работи по проект БЕПС и имаме 180 страни, които са го подписали. Няма и банкова загадка. Ако имате сметка, тя безусловно ще доближи до българската данъчна администрация и тя може да направи инспекция “, сподели Райчинова.

Всички тези страни – Сейшелски острови, Белиз, Дубай са подписали тази спогодба. Реагира се стремително този път.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова напомни, че мнението на партията й е, че би трябвало да има съществено решение - закриването на офшорните зони.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР