Пристигнал във Великобритания като бежанец от АфганистанЗаподозреният отрича да е

...
Пристигнал във Великобритания като бежанец от АфганистанЗаподозреният отрича да е
Коментари Харесай

Руски шпионин работил за МИ-6 и „Форин офис“

Пристигнал във Англия като емигрант от Афганистан
Заподозреният отхвърля да е сътрудник

Заподозрян съветски разузнавач е работил за МИ-6 и Министерството на външните работи ( “Форис офис ”), сигнализира в. “Таймс ”.

Става дума за емигрант от Афганистан, който се срещал с двама някогашни министър председатели - Дейвид Камерън и Гордън Браун, както и с принц Чарлз (тогава към момента престолонаследник) и с принц Уилям.

Предполагаемият съветски разузнавач, прочут единствено като С2, излъгал, с цел да получи леговище в Обединеното кралство, преди да стартира работа във “Форин офис ” и да получи достъп до английски военни и разследващи секрети. С2 бил лишен от английското си поданство през 2019 година, откакто МИ-5 (британското контраразузнаване), разкрива, че той е сътрудник на съветското военно разузнаване, упрекнато в организирането на нападението с “Новичок ” в Солсбъри година по-рано.

С2 апелира решението на държавното управление да го лиши от английското му поданство. Той отхвърля да е сътрудник и твърди, че МИ-5 го упреква, че е подготвен от Русия още от 5-годишна възраст. C2 влезнал във Англия през 2000 година и получил леговище, откакто декларирал, че е избягал от талибаните и е пристигнал непосредствено от Афганистан, макар че е живял шест години в Русия. С2 твърди още, че е траял да работи за английското военно разузнаване, “Форин офис ” и министерството на защитата.

“Таймс ” напомня, че по-късно тази година пред съда ще бъдат изправени петима български жители, упрекнати, че са част от съветски шпионски кръг, работил във Англия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР