Пристигат част от липсващите в аптечната мрежа лекарства - антибиотици

...
Пристигат част от липсващите в аптечната мрежа лекарства - антибиотици
Коментари Харесай

Пристигат част от липсващите в аптечната мрежа лекарства

Пристигат част от изчезналите в аптечната мрежа медикаменти - антибиотици и антивирусни препарати. В началото на другата седмица се чакат нови доставки, заяви пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП и консултант в Министерството на здравеопазването.

Има и увещание на генерични производители на медикаменти у нас, че ще попълнят част от дефицитите, добави Шарков. За медикаментите, за които имаме лиценз, имаме налични първични материали и те могат да се произведат, с цел да понижат неналичията, означи той.

Приоритет ще бъдат доставките на лекарства за деца, посочи той.

Шарков подсети, че има закъснение на доставките на първични материали от Китай и Индия и предизвести, че " евентуално ще имаме и други такива пикове " с дефицит на медикаменти.

Няма механизъм, в случай че някой задържа артикули в склад заради избрана комерсиална процедура, той да бъде подтикван да ги изведе оттова. Обмисля се интензивен успореден импорт, изясни Аркади Шарков.

" За Вентолин има увещание, че ще може да се реализира бърз успореден импорт. "

В момента предписването на Пулмикорт надвишава с 20-30% от това по време на пандемията, което затруднява намирането на медикамента, уточни още Шарков.

Спирането на паралелния експорт е незаконно, сподели още Аркади Шарков.

" Румъния се пробваха да спрат паралелния си експорт, само че Европейска комисия надлежно изпрати писмо с информация, че могат да бъдат глобени. "

По думите му 25 от 27 страни в Европейски Съюз са декларирали недостиг на избрани медикаменти.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР