Пристигането на френския президент Еманюел Макрон у нас е сред

...
Пристигането на френския президент Еманюел Макрон у нас е сред
Коментари Харесай

Макрон пристигна във Варна, в университетите останаха незаети места, Съюзът на съдиите със забележки по антикорупционния закон на БСП...

Пристигането на френския президент Еманюел Макрон у нас е измежду тематичните акценти на петъчните вестници.

" Фpенcкият пpезидент Еманюел Мaкpон и cъпpyгата мy Бpиджит Мaкpон кацнаxа на летището във Ваpна, където ги поcpещнаxа пpемиеpът Бойко Боpиcов, вицепpемиеpът и миниcтъp на външните pаботи Екaтеpина Заxаpиева, ĸметът на Ваpна Иван Поpтниx, кaкто и началникът на кaбинета на Рyмен Радев - Иво Хpиcтов. " - в. " 24 часа ".

" Министър-председателят Бойко Борисов посрещна френския президент Еманюел Макрон, който дружно с водена от него делегация идва на посещаване у нас. Президентът Макрон беше посрещнат на летище " Варна " с почетен шпалир от матроси от Военноморските сили. Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет, заяви организация Фокус. В резиденция " Евксиноград " министър председателят Борисов и президентът Макрон ще беседват на четири очи, след което ще се организира и пленарна среща. Сред обсъжданите тематики ще бъдат вероятностите за развиване на двустранните връзки сред България и Франция, двустранното икономическо, капиталово и културно съдействие, защитата на външните граници на Европейския съюз, както и концепциите за бъдещето на Европа. Във фокуса на диалозите ще бъдат също по този начин заложените в програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз цели, европейската вероятност на Западните Балкани и присъединението на страната ни към Шенген и към Организацията за икономическо съдействие и развиване. Разговорът сред българския министър-председател и френския президент е също продължение на тяхната среща от началото на юни в Париж, когато министър председателят Борисов беше признат от президента Макрон в Елисейския замък. На взаимната конференция в Париж Борисов и Макрон подчертаха смисъла на по-нататъшното развиване на двустранните връзки сред България и Франция, както и опцията да бъдат осъществени взаимни планове. " - в. " Стандарт ".

" В 10 ч. президентът на България Румен Радев ще посрещне Макрон с публична гала пред двореца " Евксиноград ", а незабавно след нея двамата ще проведат среща " на четири очи " и ще управляват пленарните диалози сред формалните делегации на двете президентски институции. В 11.15 ч. двамата президенти ще дадат взаимна конференция. За 11.35 ч. е планувана срещата на " четири очи " сред министър-председателя Бойко Борисов и президента на Френската република Еманюел Макрон. Тя също ще бъде последвана от пленарни диалози. От българска страна в тях ще вземат участие вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и министърът на финансите Владислав Горанов. Пресконференцията на премиера Борисов и президента Макрон ще се състои в 12.45 ч. Около 15 ч. Бойко Борисов и френския му посетител ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров " във Варна. Очаква се Еманюел Макрон и брачната половинка му Брижит да отлетят от страната към 18 ч. в петък. " - в. " Дневник ".

Приемът на студенти във висшите учебни заведения също е измежду настоящите тематики.

" Във всички софийски вузове, като се изключи Медицинския университет, приемът на студенти ще продължи и през септември, тъй като има незаети места за първокурсници. Най-много бъдещи висшисти се търсят в Алма матер. В Софийския университет " Св. Климент Охридски " след трето класиране са 1081... " - в. " Труд ".

" 633 места (близо 13%) за първокурсници по държавна поръчка в Софийския университет " Св. Кл. Охридски " остават незаети след окончателното класиране. Тази година Алма матер набира 4916 студенти. Празни са и половината места за банкет на платени бакалаври и магистри. От общо 695 места незаети са 348 бройки. Прави усещане, че тази година най-престижният ни университет не е съумял да запълни държавната поръчка даже в специалности, в които обичайно има напор - като филологиите, да вземем за пример. Затова Алма матер разгласи спомагателен банкет. Могат да аплайват взели участие в класиранията, само че неприети за студенти, както и хора, които не са взели участие в приемната акция, само че дават отговор на изискванията. Те би трябвало да се записват сред 11 и 15 септември, като документи се одобряват в бранш " Прием на студенти " в Ректората... " - в. " Стандарт ".

" За да се попълнят незаетите места в постоянна и задочна форма, както и през м.г., от СУ през днешния ден публично афишират спомагателен банкет на студенти. Срокът за подаване на документи за изключителния банкет е от 11 до 15 септември. Специалностите, в които се търсят студенти, са близо 60. Най-много претенденти да вземем за пример се търсят в специалността география и геология, където липсват надлежно по 38 и 28 индивида, с цел да бъде осъществен до дъно приемът. По 20 души в постоянно образование се търсят в специалностите славянска и френска лингвистика, минало и съвремие на Югоизточна Европа, публицистика (задочно), връзки с обществеността (задочно) и други 22-ма претенденти могат да бъдат признати в постоянна форма по история, 15 - по библиотечно-информационни науки, биология и новогръцка лингвистика. По философия, испанска лингвистика и педагогика празни са останали по 5 места, по предучилищна педагогика и непознат език - 15. В постоянната форма на специалността музика без претенденти към този момент са 18 места, по изобразително изкуство - 11 места. Кандидат-студенти се търсят още по обществени действия, индология, румънска лингвистика, физика, нуклеарна химия, биотехнологии и други.. " - в. " Сега ".

Всекидневниците отделят място на битката с корупцията и антикорупционното законодателство.

" Съюзът на съдиите в България разгласи, че битката с корупцията по високите етажи на властта допуска самостоятелност на правосъдната система. " Отново слагаме въпроса, че устройството на Висшия правосъден съвет (ВСС) не подхожда на интернационалните стандарти и не обезпечава самостоятелност от политическо вмешателство. А без такава самостоятелност никаква битка с корупцията не може да е сполучлива. Защото корупцията е нещо, в което са ангажирани лица, които упражняват власт ", съобщи ръководителят на управителния съвет на Съюза на съдиите Атанас Атанасов след среща с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова през днешния ден. Съюзът на съдиите има три съществени рецензии към антикорупционния закон на Българска социалистическа партия, за който депутати от левицата желаеха мнение от съдиите през днешния ден. Първата е по отношение на механизма, по който президентът Румен Радев ще назначава началник на организация " Антикорупция ". В законопроекта не е написана подробна процедура за това, а от Съюза на съдиите поучават тя да бъде транспарантна, да има изясненост яснота за какво се избира избран претендент, кой предлага претендентите, могат ли неправителствените организации да вземат присъединяване в оценката им и други Лидерът на Българска социалистическа партия разгласи, че процедура ще бъде написана. " - в. " Дневник ".

" Нинова: Имаме някои общи позиции със Съюза на съдиите " Съюзът на cъдиите ни пpедоcтави пpофеcионално cтановище по нашия антикоpyпционен зaконопpоeĸт. Имаме cъвпадение по някои тематики, а по дpyги отпpавиxа пpепоpъки. Те cа cледните: На обща позиция cме, че има нyжда от тaкъв cпециален нов оpган, а не от меxанично cъбиpане на доcега cъщеcтвyващи, които не cа дали pезyлтат в боpбата c коpyпцията. " Това съобщи лидеpът на Българска социалистическа партия Коpнелия Нинова, cлед cpеща c пpедcедателя на УС на Съюза на cъдиите в Бългаpия Атанаc Атанаcов и члена на УС на съюза Емил Дечев във връзка пpоеĸтозакона на левицата за антикоpyпционен зaкон... " - в. " 24 часа ".

" Законопроектът на Българска социалистическа партия за основаване на спецагенция " Антикорупция " ще има потребност от сериозна преправка, преди да влезе в Народното събрание. Това стана ясно на среща сред управлението на левицата и представители на Съюза на съдиите в България (ССБ), извършена по молба на социалистите в четвъртък. Магистратите разкриха съществени дефекти в плана в най-важните му аспекти - процедурата по желание на началник на организацията, отчетността й и проверяващите й функционалности. Въпреки рецензиите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова видя в позицията на ССБ поддръжка. Най-силна паника измежду съдиите провокира неналичието на механизъм, който да задължава организацията и нейното управление да се регистрират пред други органи, да вземем за пример Народното събрание или президента. Агенцията ще остане безконтролна, считат магистратите. Те припомнят, че " основаване на независима, само че безотчетна институция, която да се бори с корупцията, би било също по този начин пагубно, както и основаването на подвластна конструкция, подчинена на политическата обстановка ". Затова предлагат законопроектът да се добави с разпореждания, които да обезпечат " йерархичната и оперативна взаимозависимост сред органите, които ще се борят с корупцията ". От ССБ виждат сериозен проблем в това, че няма ясна процедура за номинирането, избора и назначението на ръководител на организацията от президента. Те оферират същия метод, който се ползва при избора на членове на Висшия правосъден съвет от парламентарната квота - авансово избрани критерии за номинация, обществено чуване на претендентите и механизъм, по който гражданското общество да ги разяснява. Има куп неясноти към концепцията организацията да проверява корупционни закононарушения. От законопроекта не се схваща дали проверяващите сътрудници ще могат да предизвикват започването на досъдебни производства, или единствено след предписание на прокурор, показаха съдиите. Не е ясно по какъв начин ще се съвместява самостоятелността на проверяващите сътрудници с водещата роля на прокуратурата в досъдебното произвеждане. " Нашата роля като експерти е да посочим слабостите на законопроектите ", изясни шефът на управителния съвет на организацията Атанас Атанасов. Той даде обещание скоро и позиция по плана на правосъдното министерство. " - в. " Сега ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР