Пристанището Галатапорт“ в Истанбул – мегапроект, който се очаква да

...
Пристанището Галатапорт“ в Истанбул – мегапроект, който се очаква да
Коментари Харесай

Морски мегапроект за 1,7 милиарда долара ще бъде открит в Истанбул през 2020 г.

Пристанището „ Галатапорт “ в Истанбул – мегапроект, който се чака да укрепи града откъм круизни пристанища и да усили приходите от туризъм, ще бъде намерено през май 2020 година, написа „ Сабах “.

„ Галатапорт “ се построява взаимно от турската група „ Doğuş Group “ и „ Bilgili Holding “ с инвестиция от 1,7 милиарда $. То е наричано един от най-големите крайбрежни планове в света, целящ да се трансформира в една от топ круизните дестинации.

На конференция, извършена през вчерашния ден в Истанбул, президентът на „ Doğuş Group “ съобщи, че пристанището има потенциал да посреща 25 милиона гости годишно, в това число 7 милиона чужденци. Очакваните доходи от нараствания брой туристи ще бъдат към 1 милиард $.

„ Пристанището ще има също два музея и зона за отдих от 14 000 квадратни метра, с цел да се организират мероприятия в региона на културата и изкуството “, се споделя в изказване на компанията.

Отбелязва се още, че „ бреговата линия с дължина 1,2 километра, която е затворена за обществото от 200 години, в този момент се приготвя да посрещне своите гости “.

“Галатапорт “ се построява като круизно пристанище, което ще приема 1,5 милиона гости от круизни кораби годишно. Пристанището ще съживи круизния туризъм, обслужвайки необятна зона от Средиземно до Черно море ”, твърди компанията.

Зам.-президентът на „ Doğuş Group “ Хюсню Ахан означи, че планът сега е приключен на 70%, наблягайки, че „ Галатапорт “ ще възроди остарелия дух на Каракьой, който в миналото е бил търговски център на Истанбул.

“Галатапорт “ ще има огромно многообразие от функционалности, служещо като център на гастрономия, туризъм, извършване на покупки, изкуства и просвета. Това ще бъде напълно нова зона за отдих за жителите на Истанбул и всички гости, идващи в града ”, означи Ахан. Първият круиз е плануван да дебаркира в „ Галатапорт “ на 5 април 2020 година, сподели Ахан, като означи, че пристанището ще бъде отворено преди финалния мач на Шампионска лига на 30 май 2020 година на олимпийския стадион “Ататюрк ” в Истанбул.

Общо 64 круизни кораба са създали резервация за акостиране в „ Галатапорт “ следващата година, като 140 круизни кораба са с резервации за 2021 година Счита се, че множеството круизни компании употребяват Истанбул като главно пристанище.

Пристанището ще приютява към 500 круизни кораба със приблизително 4 000 пасажери всеки, като евентуално ще доближи до 2 милиона души, в това число личен състав и екипаж на кораба, съобщи по-рано министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой. Пристанището ще приюти културни и арт центрове, круизен терминал от международна класа, хотели, разнообразни марки, кафенета, заведения за хранене и офис зони. Терминалът включва паспортен терминал, зони за настаняване и чакални, подобаващи за огромен брой пасажери, дружно с пристанище, което ще действа като хъб с потенциал за даване на услуги за най-големите кораби в света.

В момента „ Галатапорт “ обезпечава 5 000 работни места в най-интензивния интервал на строителството.

След като бъде изцяло работещ, планът, приютяващ кафенета, заведения за хранене, офиси, магазини и хотел, се чака да обезпечи работни места за 4 500 души.

Новият терминал на пристанището е плануван да бъде подземен, с цел да могат жителите и посетителите на Истанбул да се насладят на отдих необезпокоявани по време на круизните интервенции. Подземен паркинг също е измежду проектите на плана, целящи да решат казуса с паркирането в региона.

Домакин на най-забележителните институции в актуалното изкуство в Турция – Истанбулския съвременен музей и Музея за живопис и статуя на Университета за изобразителни изкуства „ Мимар Синан “ – „ Галатапорт “ ще се трансформира в новия център за изкуство и просвета на Истанбул. Обществените и откритите пространства в пристанищната зона ще бъдат употребявани и за открити изложения и съоръжения. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР