Пристанище Росенец от днес вече се управлява от държавата, а

...
Пристанище Росенец от днес вече се управлява от държавата, а
Коментари Харесай

Росенец вече е на държавата - концесията на Лукойл е окончателно прекратена


Пристанище " Росенец " от през днешния ден към този момент се ръководи от страната, а не от досегашния му концесионер " Лукойл ". Това заяви министърът на превоза Георги Гвоздейков пред bTV. До решението се стигна след гласоподаване в Народното събрание по предложение на депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и с поддръжката на трите обединения. Народните представители задължиха държавното управление да отнеме концесията, а претекст за това са глобите против Русия, наложени ѝ от Европейския съюз поради войната в Украйна.

По думите на Гвоздейков компанията ще продължи да употребява терминала, акцизните хранилища са нейна благосъстоятелност, само че оперативният надзор е на държавната " Пристанищна инфраструктура ", а " Лукойл " ще продължи да заплаща такси за потреблението на инфраструктурата - вместо концесионна такса. По думите на министъра новото състояние няма и да повлияе директно на цените на горивата в България. Той назова " недостойни " сходни " спекулации ".

Освен това съгласно Гвоздейков няма риск " Лукойл " да потърси права поради предварителното преустановяване на концесионния контракт в България - без значение какво написа съответно в него. Страната няма да има обвързване да заплаща компенсации за дейностите си.

Причината е, че концесията е отнета прибързано при " форсмажорни условия " - т.е. претекстът това да се случи са глобите, наложени на Русия и компании, които са нейна благосъстоятелност. А тези наказания засягат и концесионни и други контракти.

" Рискът е изчислен, рискът е, че ние сме спазили закона и европейския правилник ", сподели Гвоздейков, само че след въпрос добави, че в случай че " Лукойл " реши, може да потърси арбитраж отвън България по тематиката.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР