Присъствието на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа

...
Присъствието на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа
Коментари Харесай

Разкриха писмените отговори на НАТО и САЩ към Русия

Присъствието на сили на Съединени американски щати и НАТО в Източна Европа е лимитирано, съразмерно и в сходство с уговорките, поети в границите на Съвета НАТО-Русия. Това показват от Вашингтон в писмения си отговор до Москва във връзка негодуването от страна Москва от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната. Това заяви испанският в. " Паис ", който публикува изпратените от Вашингтон и Брюксел писмени отговори до Москва относно изразените опасения по въпросите на сигурността.

От тях излиза наяве, че Съединените щати са се въздържали от разполагането на " обилни спомагателни бойни сили или нуклеарни оръжия ", както са дали обещание, и че сега американските войски са 1/4 спрямо тези в края на Студената война.

Вашингтон обаче предизвестява, че по-нататъшно увеличение на позициите на съветските сили или експанзия против Украйна ще принуди Съединени американски щати и съдружниците им да засилят " отбранителното " си разположение в Източна Европа.

От своя страна в писмения отговор на НАТО се предлага на Русия цялостно възобновяване на връзките посредством отваряне на съответните посолства, затворени през октомври 2021 година Алиансът твърди и че не търси борба, само че не може да прави взаимни отстъпки с правилата, на които се основава евроатлантическата сигурност, в това число член 5 от Вашингтонския контракт, съгласно който " нахлуване против един съдружник ще се смята за нахлуване против всички ". " Ще предприемем всички нужни ограничения, с цел да защитим и предпазим нашите съдружници, и няма да компрометираме способността си да го създадем ", се показва в писмото.

Както Съединени американски щати, по този начин и НАТО оферират редица ограничения за създаване на доверие, в това число предлагането на Русия за основаване на гражданска гореща линия за незабавни контакти и пълноценно потребление на военните канали за връзка, с цел да се насърчат предвидимостта и прозрачността и да се понижат рисковете.

Вашингтон укорява Русия, че организира огромни военни учения без предизвестие, а в документа на НАТО се предлага да се понижи прагът на силите, над който би трябвало да се уведомява за ученията. Военният съюз предлага и съвещания за попречване на произшествия във въздуха и в морето.

От Съединени американски щати пък осъждат рисковите маневри на съветски изтребители над съюзнически кораби в интернационалните води или нарушаването на свободата на мореплаване в Черно море или Азовско море, североизточно от Крим.

НАТО приканва Русия да възобнови осъществяването на Договора за елементарните въоръжени сили в Европа, като се причисли още веднъж към консултативната група и даде подробна информация за своите войски, както се изисква от контракта.

Алиансът предлага на Москва да предизвиква " свободното, отворено, спокойно и несъмнено киберпространство " посредством съвещания за понижаване на заканите в киберпространството, посредством вдишване на интернационалните правни отговорности и доброволни протоколи за отговорно държание в киберпространството, както и посредством възпиране на всички страни от злонамерени кибердействия.

Друго предложение на НАТО е да се съветва с Русия за понижаване на заканите за галактическите системи посредством поощряване на отговорно държание в космоса. Москва се моли да се въздържа от проби за заличаване на спътници в космоса, създаващи огромно количество галактически боклуци.

Предстои тези въпроси да бъдат прегледани на поредност от тематични срещи, откакто Съветът НАТО-Русия се събра на 12 януари за първи път от близо две години.

" Паис " отбелязва, че в случай че се съди по тона, НАТО подхожда към договарянията с Русия с огромна нерешителност, в случай че не и с скептицизъм.

В документа се показва, че в продължение на над 30 години НАТО работи за създаване на партньорство с Русия. Алиансът акцентира, че освен е подал ръка в края на Студената война, само че е подписал и Акта НАТО-Русия и е основал двустранния съвет. От НАТО показват, че никой различен сътрудник не е получил сходна връзка или сходна институционална рамка.

Русия наруши доверието, което е в основата на нашето съдействие, и сложи под въпрос главните правила на евроатлантическата архитектура за сигурност, се споделя още в писмения отговор и се добавя, че НАТО продължава да се стреми към градивни връзки с Русия, когато нейните дейности вършат това допустимо.

Насърчаваме Русия да се включи в градивен разговор по въпроси, които вълнуват членовете в границите на Съвета НАТО-Русия, с цел да се реализиран осезаеми резултати, акцентират от Алианса, само че означават, че ограничението на съветското военно разполагане в Украйна и към нея ще бъде от значително значение за постигането на значителен прогрес в бъдещите договаряния.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР