Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но

...
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но
Коментари Харесай

Коледа, елхите и историята на коледното дърво

Присъствието на коледната елха е наложителен детайл от празниците. Но по кое време и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата от дълго време са били употребявани за декорация на домовете. Още античните китайци, евреите и египтяните гледали вечнозелени растения като знак на безконечния живот. Вместо елха, те обаче украсявали палми.

По-късно немските племена стартират да декорират вечнозелени клончета, с цел да отпразнуват светлината към най-късия ден на годината - 21 декември.

До 1597 година хората украсяват единствено клончета от ели, елхи, борове. А след 1597 година стартират да употребяват цели дървета, които декорират с сладкиши, свещи и червени ябълки. Тези " божествен дървета " символизирали и самата Райска градина, написа Business Insider.

Елхите се считат и за знак на живот и здраве, като се свързват с вярата във безконечната мощ на природата.

Германските заселници от XVII век донасят традицията в Северна Америка. Първоначално, тя не се възприема от множеството американци, до момента в който кралица Виктория не я разпространява. През 1846 година дружно със своя брачен партньор немец, принц Алберт Сакс-Кобург Гота, те вкарват като бит декорирането на коледното дърво. Украсяват го с играчки, бонбони, пуканки и сладкиши.

Веднъж придобила формален статут, известността на коледните елхи се популяризира по света. Първоначално става традиция в Англия и Северна Америка, а през днешния ден коледни елхи се украсяват на всички места по света.

За първи път в България коледната елха се прави в края на ХIХ век в Царския замък в София. Поводът е новогодишният бал, а не Коледа. У нас обичаят за накичване на елха е пренесен от Русия. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР