Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде

...
Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде
Коментари Харесай

Възстановява се присъственото обучение във всички училища

Присъственото образование във всички учебни заведения в страната може да бъде възобновено напълно от през днешния ден. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани гратис с щадящи проби за COVID-19 един път седмично, а учителите - два пъти седмично, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/. 

Учениците ще се тестват в учебно заведение при започване на първия присъствен образователен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за проучване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на учебно заведение. Изключение се прави за децата със специфични просветителни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си у дома. Непълнолетните възпитаници ще бъдат изследвани със единодушието на техните родители, а пълнолетните ще вземат решение това сами. 

Освободени от тестване са притежателите на " зелен документ " - документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторно проучване. 

Следващо изискване за връщане в клас е в една паралелка да има най-малко 50% възпитаници, които се тестват или имат " зелен документ ". Предпоставка за възобновяване на присъствените занятия е също готовността на обособените учебни заведения да провеждат естествен образователен развой, спазвайки условията за тестване или " зелен документ ". 

Също от през днешния ден към този момент са позволени присъствените занятия в Центровете за поддръжка на личностното развиване и в Националния замък на децата, в случай че са спазени противоепидемичните ограничения, предписани от здравното министерство. Това са условията за не повече от 5 души в помещение, физическа отдалеченост от 1,5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, постоянно проветряване на всеки час и стерилизация. 

Над 46 на 100 от учителите са имунизирани, заяви през вчерашния ден министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той сподели, че от гимназиалния стадий със " зелен документ " са 12,5 на 100 от учениците, за имунизиране или преболедуване. Има проби за всички учебни заведения за новата седмица, увери министър Николай Денков. Той посочи, че все още към 60 на 100 от учениците са подали поръчка, че желаят да бъдат тествани през днешния ден. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР