Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде

...
Присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде
Коментари Харесай

Официално: Учениците отново в клас от 6 декември

Присъственото образование във всички учебни заведения в страната може да бъде възобновено напълно на 6 декември тази година. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани гратис с щадящи проби за COVID-19 един път седмично, а учителите - два пъти седмично, оповестиха от пресслужбата на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Учениците ще се тестват в учебно заведение при започване на първия присъствен образователен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за проучване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на учебно заведение. Изключение се прави за децата със специфични просветителни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си у дома.

Непълнолетните възпитаници ще бъдат изследвани със единодушието на техните родители, а пълнолетните ще вземат решение това сами. В края на днешния ден ще стане ясно какъв брой са събраните заявления за единодушие.

Освободени от тестване са притежателите на зелен документ - документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторно проучване.

Следващо изискване за връщане в клас е в една паралелка да има най-малко 50 % възпитаници, които се тестват или имат зелен документ. Предпоставка за възобновяване на присъствените занятия е също готовността на обособените учебни заведения да провеждат естествен образователен развой, спазвайки условията за тестване или зелен документ.

С последните доставки от нощес и през днешния ден проби към този момент са обезпечени за всички възпитаници от първи до 12-и клас за проучването на 6 декември т.г. Последните нужни количества се разпределят по учебните заведения през днешния ден.
Също от 6 декември т.г. към този момент са позволени присъствените занятия в Центровете за поддръжка на личностното развиване и в Националния замък на децата, в случай че са спазени противоепидемичните ограничения, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са условията за не повече от души в помещение, физическа отдалеченост от 1,5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, постоянно проветряване на всеки час и стерилизация.

Съгласно заповедите на министъра на опазването на здравето, от 26 ноември и 2 декември т.г., МОН актуализира Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения и в центровете за специфична просветителна поддръжка, осведомят от просветителното министерство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР