Присъствен Национален съвет ще решава за участието на БСП за

...
Присъствен Национален съвет ще решава за участието на БСП за
Коментари Харесай

БСП очаква писмено споразумение за кабинет

Присъствен Национален съвет ще взема решение за присъединяване на " Българска социалистическа партия за България " в вероятно съдружно държавно управление, стана ясно от изказване на Корнелия Нинова. Председателят на Българска социалистическа партия удостовери волята на левицата за сформиране на постоянен кабинет, който да стартира същинската смяна на досегашния модел на ръководство. Показвали сме, че се борим със задкулисието, акцентира тя. По думите на Нинова след диалозите сред 18-те експертни работни групи са останали и противоречиви въпроси. " Очакваме от мандатоносителя " Продължаваме промяната " да свика политическата или лидерската среща на четирите партии, с цел да почистим противоречивите въпроси и да проведем политическия диалог. В резултат на тази среща желаеме да се приготви документално съдружно съглашение с ясни задължения по дати и месеци ", изясни тя.

" Нашата първа грижа е за хората - да осигурим прекосяването през зимата. Думите, че наша първа грижа са политиките не са празни от наличие ", акцентира Нинова. Тя настоя партиите да се схванат какво вършат с цените на тока, по какъв начин компенсират приходите на хората, какво вършат в стопанската система, по какъв начин преодоляват КОВИД-вълната.

Нинова отхвърли информацията, че партиите са се договорили ръководителят на Народното събрание да се избира на ротационен принцип и тя да е първият началник на Народното събрание. До сходни спекулации се стигна след появява на писмо от основния секретар на ДСБ Емил Мачиков до членовете на Изпълнителния съвет. В него той обявяваше желанието за ротация на шефовете на Народно събрание всяка година, както и за сделка за " пакет от заместник-министри, регионални и заместник-областни шефове и набор от други управителни държавни постове ".

От няколко дни в медиите шества и евентуален лист от имена за кабинета, в това число и представители на левицата.

" Медиите сте свободни да пишете каквото си поискате - това е свободата на словото. Нито едно от имената от Българска социалистическа партия, които се появяват в общественото пространство като министри и зам.-министри, не е правилно ", безапелационна бе Нинова. Според нея цитираните хора въобще не са обсъждани вътре в партията, какъвто е редът - на Национален съвет, и по-късно на открито с съдружните сътрудници. Ние сме партия с ред и правила, акцентира тя.

След като договарящите партии подпишат съдружно съглашение, то ще мине през Националния съвет на Българска социалистическа партия. При нас такива решения, изключително толкоз основни за страната, не могат да се вземат нито от ръководителя, нито от екипа за договарянията, уточни ръководителят на Българска социалистическа партия и анонсира присъствено съвещание на пленума при започване на идната седмица.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР