Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано днес със

...
Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано днес със
Коментари Харесай

От днес сме в Шенген: Присъединяването беше отбелязано със символично отваряне на границата

Присъединяването на страната ни към Шенген беше маркирано през днешния ден със алегорично отваряне на границата .

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е ужасно достижение и ще донесе доста изгоди. Това уточни Хесус Кабайеро, шеф на оператора на Летище София " СОФ Кънект ", по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген.

По думите му през днешния ден още една бариера пада и това е исторически ден за България.

Той благодари и поздрави кабинета и работещите на летището за подготовката на днешния ден. Повече от 1000 души работиха непрекъснато, с цел да бъде готова трансформацията на летището, сподели Кабайеро.
 Българска телеграфна агенция


Шенген е най-големият триумф след приемането ни в Европейски Съюз , тъй като успяхме да се обединим и да върнем доверието на Европейски Съюз. Шенген е доверие, че България е тръгнала решително по европейския път. Това съобщи министър председателят в оставка Николай Денков.

Шенген не е ограда, добави Денков. Ролята на държавното управление е основна, тъй като без измененията в законите и Конституцията това нямаше да се случи, акцентира Денков.

Има съответни проекти, тъй че България да бъде призната и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025. Можем да влезем, в случай че сме обединени, другояче можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро, сподели още Денков. 

Шенген е едно от достиженията на европейския план и през днешния ден е исторически миг, тъй като България става част от него. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел .

България става общественост от милиони хора, пътуващи свободно, с изгоди за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички дружно да продължим до крайната цел за премахването на инспекциите по сухопътните граници, съобщи Габриел.

Няма доста моменти в живота на всеки един от нас , в който означаваме резултат, реализиран в резултат на обединени старания, на доста обща работа. Този ден е и единствен, тъй като той през днешния ден ни споделя, че България към този момент не е единствено наблюдаващ към масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, мощно, добре функциониращо Шенгенско пространство, разяснява вицепремиерът.

България задава посока и е добър образец. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно присъединяване в това всички жители да се усещат по-сигурни, сподели още Габриел.
 Българска телеграфна агенция
България реализира дългогодишната си цел да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство след повече от десетилетие договаряния. Първоначално отпадат инспекциите по въздушните и морските граници, а до края на годината се чака решение и за сухопътните граници .

Проверките по речните граници остават към този момент, в това число и за прекосяване на българско-румънската граница по Дунав, тъй като е признато, че речните граници са част от сухопътните.

Предвижда се през април Европейският парламент да призове доникъде на годината да бъде признато решение за цялостно отпадане на инспекциите при пътешестване от и до България и Румъния от страни от Шенген.



Европейската комисия (ЕК), ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон приветстват присъединението на България и Румъния в Шенген .

В двете страни членки към този момент ще се ползват всички шенгенски правила, в това число за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се отстранява. Европейската комисия горещо приветства това достижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на Европейски Съюз през декември 2023 година Присъединяването на двете страни прави по-привлекателно и доста уголемява най-голямото в света общо пространство без надзор по вътрешните граници,  се споделя в известие за медиите на Европейска комисия.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР