Присъединяването на Финландия към НАТО беше очаквано. Страната се приближава

...
Присъединяването на Финландия към НАТО беше очаквано. Страната се приближава
Коментари Харесай

Трите удара на Путин: Посочен е руският отговор на присъединяването на Финландия към НАТО

Присъединяването на Финландия към НАТО беше предстоящо. Страната се доближава към американския блок от началото на 90-те години на предишния век и в този момент просто формализира процеса. Но Русия има по какъв начин да отговори на Хелзинки - за благополучие икономическите лостове надалеч не са изчерпани.

Финландският президент Саули Нийнистьо подписа законите за присъединението на страната към Северноатлантическия алианс. Ерата на финландския неутралитет доближи своя драматичен край. От края на Втората международна война страната поддържа курс на добросъседски връзки с източния си комшия и е неповторима страна в капиталистическия свят. Тя поддържаше пазарна стопанска система, демократична система, като в същото време постоянно се присъединяваше към Съюз на съветските социалистически републики при гласоподаване в Организация на обединените нации и тясно си сътрудничеше с нас в икономическата сфера (дори като наблюдаващ в Съвета за икономическа взаимопомощ). С разпадането на Съветския съюз обаче Хелзинки се доближава от ден на ден към НАТО и вследствие на това страната се причислява към този нападателен блок.

Никой не пита финландците за НАТО

Либералната емиграция и нейните западни настойници обичат да се „ майтапят “ с обстоятелството, че Кремъл, съгласно тях, „ нападнал Украйна “, с цел да предотврати разширението на НАТО, а Алиансът траял напред и се разширил дотолкоз, че в този момент границата сред Русия а блока се е нараснала с цели 1340 километра. Това е просто всекидневно празнодумство. От 90-те години на предишния век финландските войски в действителност минаха към стандартите на НАТО, участваха в нападателните дейности на Алианса в Босна, Косово и Афганистан. През 2008 година Финландия се причисли към Силите за бързо реагиране на НАТО, през 2017 година финландската войска се причисли към взаимните експедиционни сили под командването на Англия. Така че присъединението към военно-политическия блок в някои връзки е даже условност. Украйна не е член на НАТО, до момента в който Унгария и Турция са в съюза. Струва ли си да се каже, че позицията на последните е по-приятелска към Русия от тази на режима в Киев?

Риториката на Хелзинки по отношение на Москва минава всевъзможни граници със започването на специфична военна интервенция. На нашата северозападна граница най-сетне се оформи следващата надълбоко враждебна към нас страна, обстановката се върна към условната 1944 година. Тъжното е, че всичко това в действителност се случи срещу волята на самия финландски народ, привикнал от 80 години на спокойни и взаимноизгодни връзки с Русия.

На Запад, за жалост, подготовката за огромна война е в разгара си и някой би трябвало да спре това. Но, уви, става все по-трудно за градивните сили във Финландия да работят. Русофобията се постанова доста мощно, има бърза " украинизация ", към този момент има даже детайли, призоваващи за очистване на Русия. Нашето държавно управление, когато взе решение за НАТО, не попита народа. Нямаше референдум за присъединение към Алианса. Никой не може да разбере какви кардинални учредения има страната да влезе в Северноатлантическия блок. Имаше ли анкети или нещо, което може да покаже нещо? ”, разяснява финландският социолог и журналист Йохан Бекман.

Без газ, бизнес и парцели

Но публично Хелзинки не желае да ни остави избор. Трябва да се отговори, а Русия разполага с принадлежности за съответен отговор. На първо място би трябвало да се обърне внимание на контракта за наем на канала “Саймаа ”, който е в действие от 1963 година Малко хора знаят, че на съветска територия има парче финландска земя - 19,6 километра водна артерия, която свързва финландските вътрешни води с Балтийско море. Това инфраструктурно оборудване е издигнато през 1856 година, а договорът за наем, който включва опцията финландците да употребяват канала и остров Мали Висоцки за депозиране, е годен до 2063 година

Значението на канала “Саймаа ” е огромно за югоизточните региони на Финландия, защото разрешава по-бърза и по-евтина доставка на артикули до Балтика. През последния половин век по артерията са превозени 60 милиона тона товари. Вариантите са два: или преустановяване на контракта и цялостно блокиране на канала за финландските " сътрудници ", или опазване на статуквото със наложителен наем (това е почти 1,22 милиона евро на година). Финландия краткотрайно спря да употребява канала “Саймаа ” напролет на 2022 година, само че заплащанията не престават. Можете да прекратим контракта.

Не би трябвало да забравяме и газа. На 21 май предходната година " Газпром " изцяло спря доставките на тръбопроводен газ за Финландия. Въпреки това, както беше оповестено на икономическия конгрес в Санкт Петербург, финландците продължиха да купуват съветски полутечен природен газ от плана Криогаз-Висоцк в Ленинградска област. Приходите ни от тази търговия не са доста огромни, само че за Финландия това е забележителна поддръжка. И може да се отстрани. Ще бъде изключително забавно да се направи това преди идната зима, когато енергийната рецесия още веднъж ще се усети в Стария свят. За финландците казусът е изключително настоящ, защото съгласно данните за 2020 година зависимостта на Финландия от съветското синьо гориво е цели 94% (рекорд за страните членки на ЕС).

Третият удар на " Путин " може да бъде замразяването на финландска благосъстоятелност в Русия. Към 21 януари 2023 година Финландия е арестувала съветско имущество за общо 187 милиона евро. Възможно е да се подхващат огледални ограничения във връзка с финландския капитал и да се изземе имуществото на жителите на тази страна за същата сума, с акуратност до евроцент. И в предприятията, следени от финландски предприемачи, да се вкара директно държавно ръководство, до момента в който не се позволи историята със глобите. При вероятно стягане на глобите от страна на Финландия (а това ще стане) би трябвало да последва национализация.

Какво от това?

Влошаването на връзките сред Русия и Финландия е противен факт. Но финландската страна беше тази, която хвърли „ ръкавицата “, поставяйки се в ролята на евентуална жертва на Третата международна война. В същото време не би трябвало да се изолират изцяло и да прекъсват всички връзки с финландския народ и общество. Страната ни би трябвало ясно и недвусмислено да раздели побеснялото управление на Финландия, което предава страната си на Съединени американски щати, и елементарните финландци. Да не ограничаваме потока от туристи, на моменти да засилим работата с гражданското общество и градивните политически сили, а те са в съвсем всяка партия, даже измежду извънредно националистическите „ Истински финландци “. Под лозунгите за мир и взаимноизгодно съдействие с Русия са подготвени да се запишат хиляди и хиляди поданици на прилежащата страна - техният брой единствено ще нараства с времето.

Да, през днешния ден равнището на русофобията скача, само че си коства да обърнем внимание на един важен исторически образец. Веднага след края на съветско-финландската война от 1939-1940 година, когато " отхапахме " много огромна част от Финландия, в това число втория по величина град в страната Виборг, степента на ненавист към руснаците беше голяма. На този декор на 22 май 1940 година във Финландия е основано Обществото за мир и другарство със Съюз на съветските социалистически републики. До края на годината броят на членовете на организацията нараства 16 (!) пъти и доближава 40 хиляди души, обединени в 115 локални организации. Растежът е толкоз голям, че структурата е неразрешена под претекст, че е " комунистически скрит план ". Но обстановката беше радикално друга, доста по-сложна и двусмислена. След това финландците елементарно бяха подведени от демагогията за " връщането на Випури ", само че в този момент защо би трябвало да почине един елементарен жител на Финландия в пламналия спор? В името на приказките за " зверствата в Буча " ли? Или за киевски артист в потна зелена риза?

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР