Присъединяването на България към чакалнята на еврозоната е значителна стъпка

...
Присъединяването на България към чакалнята на еврозоната е значителна стъпка
Коментари Харесай

Агенция вдигна кредитния рейтинг на България, защото сме в чакалнята

Присъединяването на България към чакалнята на еврозоната е забележителна стъпка към интеграцията на икономическата и финансова система на страната ни с еврозоната и кредитният ни рейтинг се покачва. Това показва рейтинговата организация Scope Rating, която от февруари 2019 година прави оценка страната ни с рейтинг BBB+ със постоянна вероятност.

България ще прекара най-малко 2 години във валутно - курсовия механизъм и най-ранната дата за присъединението ни към еврозоната е 1 януари 2023 година, съгласно организацията. Те означават, че приемането в чакалнята е дълго чакано и значимо достижение, само че идващите стъпки ще изискват деликатно осъществяване на Маастрихтската спогодба, както и други критерии като подсилване на независимостта на централната банка, справяне с корупцията и правосъдния недостиг.

Според анализатора на организацията Денис Шен от четирите критерия жизненоважно е намаляването на повишения бюджетен недостиг през 2020 година, насъбран заради рецесията в публичното опазване на здравето, както и гаранциите, че инфлацията не надвишава референтните темпове на растеж.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР