Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и

...
Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 г. е възможен и
Коментари Харесай

Управителят на БНБ очаква да влезем в еврозоната по-късно през 2025 г.

Присъединяването към еврозоната по-късно през 2025 година е вероятен и на този стадий по-вероятен сюжет.

Това съобщи шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев в изявление за Българска телеграфна агенция във Вашингтон, където се организират обичайните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

" В режим на валутен ръб централната банка има по-ограничени благоприятни условия за надзор на инфлацията заради липса на някои от класическите принадлежности за това. На този декор ролята на фискалната политика за влияние върху цените е още по-голяма ", показва Радев.

По думите му бюджетът би трябвало да е антицикличен, или казано по различен метод – антиинфлационен, какъвто сега той не е.

" Глобалният, а и нашият личен опит демонстрира, че най-добре това може да бъде реализирано посредством ограничения за дейно ръководство и надзор върху разноските. Ако под смяна на данъчния модел имате поради нарастване на налозите, без значение под каква форма, това при съответните условия в страната по-скоро ще подкопае данъчната основа и ще усили сивия бранш ", добави шефът на Българска народна банка.

По отношение на техническата подготовка за еврозоната Радев съобщи, че Българска народна банка и банковият бранш са на доста напреднал стадий от подготовката.

" Ние влагаме съществено в този развой и реализираме съответни резултати и като институционална рамка, и като потенциал, и като логистика. Разбира се, има още какво да бъде направено. Представяме подробна информация на нашия уеб страница и посредством други платформи ", сподели още той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР