Присъди за корупция и отчетност за главният прокурор са част

...
Присъди за корупция и отчетност за главният прокурор са част
Коментари Харесай

ЕК поиска присъди за корупция, наказателна отговорност и отчетност за главният прокурор -

Присъди за корупция и отчетност за основният прокурор са част от рекомендациите към България във втория годишен отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз на Европейската комисия.

За България в документа се отбелязва, че държавно управление е дало обещание да вкара спомагателна отчетност и наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, както и законодателни промени за контрол на отводите за предприемане на следствие, като част от промените, свързани с осъществяването на проекта за икономическо възобновяване и обезпечаването на средства от Европейски Съюз.

Нарастват паниките за активността на Висшия правосъден съвет (ВСС) и попълването на неговия състав. Липсата на непрекъснато състезание при издигането на магистратите и необятната приложимост на командироването може да повлияят на независимостта, се показва в отчета.

Отчита се закриването на профилираните съд и прокуратура, както и това, че чиновниците ще бъдат преместени към съществуващи структури. Положително е оценена работата на Административния съд.

Допълва се, че към момента липсват трайни резултати и неоправдателни присъди за корупцията на високо ниво.

В отчета се показва, че към момента не са законово уредени активността на лобистите и отбраната на подателите на сигнали за злоупотреби, въпреки да има планове в тази посока. Запазват се опасенията от неналичието на ясни правила за бистрота при разпределението на държавните средства за реклама в медиите. Според Европейска комисия към момента не са задоволителни настоящите правила за прозрачността на медийната благосъстоятелност. Добавя се, че се следи усъвършенстване в средата за работа на публицистите, само че не са отпаднали пречките пред достъпа им до социална информация и заканите от каузи против тях.

Отправени са шест рекомендации, измежду които е отбягване на командироването на съдии; внасяне на законодателни промени за възстановяване на работата на Инспектората към Висш съдебен съвет и за отбягване на политическото въздействие. Комисията чака също нашата страна да приложи ограничения за честност на бюджетните чиновници, изключително в средите на полицията и правораздаването.

Европейска комисия предлага комисията за противопоставяне на корупцията да подхваща поредни дейности, с цел да доближи до дефинитивни присъди по случаи, в които са подведени под отговорност висшестоящи лица. Препоръчва се също повишение на прозрачността при държавната реклама, изключително когато договорите са подписани посредством медиатори.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР