Присъди от 2 и половина до над 8 години затвор

...
Присъди от 2 и половина до над 8 години затвор
Коментари Харесай

Турският съд постанови затвор за 15 журналисти от опозиционния Джумхюриет

Присъди от 2 и половина до над 8 години затвор постанови турският съд за 14 публицисти и притежателя на известния опозиционен вестник " Джумхюриет ", съобщи Франс прес. Трима от подсъдимите бяха оправдани.

По делото бе упрекнат и някогашен основен редактор на друго издание, само че процесът против него ще продължи настрана, взеха решение магистратите в южната ни съседка.

Собственикът на " Джумхюриет " Акин Аталай бе измежду подсъдимите с най-тежки присъди, откакто прекара в следствения арест цели 542 дни. След прочитането на присъдата му от над 8 години затвор, той въпреки всичко бе освободен под гаранция, до момента в който мине приоцедурата по обжалване. Колегите му пък бяха пуснати на независимост по-рано.

Срещу публицистите от " Джумхюриет " бяха повдигнати обичайн ите за режима на президента Реджеп Тайип Ердоган обвинявания – съдействие с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който съгласно Анкара е провел несполучливия опит за държавен прелом от юли 2016 година

Защитата на подсъдимите дефинира тезата на обвиняването като неуместна и политически стимулирана, защото " Джумхюриет " е прочут с острите си рецензии по отношение на политиката на Ердоган.

" Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са упрекнати, че са се занимавали с публицистика. Самото битие на " Джумхюриет " е възприето като закононарушение ", сподели един от юристите на отбраната Фикрет Илкъз в пледоарията си, представена от Българска телеграфна агенция.

Това дело стана мотив за съществени рецензии против Турция на Запад поради опасенията, че режимът на турския държавен глава все по-малко съблюдава правилата на свободата на словото в страната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР