Присъдата срещу шведския турист Ралф Сундберг, ритнал българска камериерка, е

...
Присъдата срещу шведския турист Ралф Сундберг, ритнал българска камериерка, е
Коментари Харесай

Съдията по делото за ритната кариерка е изпълнил закона, обяви Цацаров

Присъдата против шведския екскурзиант Ралф Сундберг, ритнал българска камериерка, е несправедлива. Това разяснява основният прокурор Сотир Цацаров пред публицисти в Брюксел, представен от Българска телеграфна агенция.

Когато закононарушението бе осъществено, прокуратурата предприе най-твърдите ограничения, планувани в Наказателно-процесуалния кодекс. По същия метод реагирахме и когато български жител прояви хулиганско държание против незрящи словашки туристи. От тази позиция прокуратурата е изпълнила своите отговорности, уточни той.

Присъдата не е обективна, а оскърбление за потърпевшата и за българското правораздаване. Само че това оскърбление не се дължи - би трябвало да сме напълно почтени - на правосъдния състав, който е разглеждал делото. Има значително мнения във връзка с съда. Като някогашен арбитър мога да кажа напряко - в тези случаи законът задължава съдията да освободи подсъдимия от наказателна отговорност и да му наложи санкция. Максималната санкция е 5000 лв., съдията е наложил 4500 лв..

Следователно тази присъда е безпределно несправедлива и унижаваща за жителите и правораздаването, само че не тъй като прокуратурата и съдът са позволили това. Причината е елементарна - подобен е законът. Ако някой би трябвало да се замисли, мисля че са минимум сътрудниците адвокати в Народното събрание и изобщо хората в Народното събрание. Повишаване на глобите за такива закононарушения ще избегне наложителното освобождение от наказателна отговорност. Не корете съдията, той е приложил закона, приключил си е работата. Най-лесно е да се подлага на критика съдията. Нека казусът стои като огромна въпросителна дали не се нуждае Наказателният кодекс от промяна в тази тенденция, разяснява Цацаров.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР