Присъдата на бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова

...
Присъдата на бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова
Коментари Харесай

Присъдата на Поптодорова за кражба в Полша влезе в сила, но остава условна

Присъдата на някогашния дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова за кражбата на крем от летището във Варшава влезе в действие през вчерашния ден - това заяви за "Монитор " правосъдният кореспондент от полската TVNWarszawa Пьотр Махайски.

Това сe случи, откакто Окръжният съд във Варшава отхвърли митинга на прокуратурата и остави в действие наказването, постановено от първоинстанционния съд през октомври м. година - условно преустановяване на производството с едногодишен изпитателен период, алтернатива, планувана от полския Наказателен кодекс. Тогава в правосъдното решение пишеше, че подсъдимата със своето държание е направила състава на закононарушение като на терена на намиращ се на летище "Фредерик Шопен " във Варшава е направила кражба на крем на стойност 1640 злоти.

Едновременно с това съдът приключи условно наказателното произвеждане против подсъдимата за изпитателен интервал от 1 година, присъдил е от подсъдимата в интерес на Фонда за потърпевши от закононарушения и за Постнаказателна помощ парична сума в размер на хиляда злоти, а също по този начин е присъдил в интерес на Държавния бюджет 170 злоти за възобновяване на правосъдните разходи по делото.

Протест против условното наказване внесе прокурор Станислав Вешняковски.

"Присъдата отвън всевъзможни подозрения е неправилна. И не тъй като касае някогашен посланик ", моли пред втората инстанция в сряда обвиняването.

Прокурорът обърна внимание на цената на откраднатото и изиска делото да бъде върнато за гледане от нов състав на районният съд.

В отсъствието на Елена Поптодорова бранителят й Павел Ошик опонира на прокурора с въпроса "Каква е задачата на наказателното произвеждане? Трябва да е чиста принуда ли? Или може да бъдат видени и условия, които са се появили в дейностите на подсъдимата след осъществяването на закононарушението, както и позитивната криминологична прогноза? ".

Защитникът настояваше за приемане на кражбата като инцидентна, защото до този миг подсъдимата в никакъв случай не била влизала в спор със закона.

"Това е типичен случай, който дава отговор на условията за условно преустановяване, разяснява претекстовете за потвърждаване на първоинстанционната присъда арбитър Данута Грунвалд.

Като смекчаващо събитие беше признат фактът, че "лицето е на шейсет и няколко години и е живяло до този миг безупречно ".

Елена Поптодорова беше арестувана на летище "Фредерик Шопен " на 27 февруари 2017 година при завръщането си във Варшава три дни, откакто е открито, че е откраднала безценен крем от безмитния магазин на летището. От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава, излиза наяве, че кражбата е осъществена на 24 февруари в 10:26. Всички дейности на българката Поптодорова и придвижването й са проследени с камерите за наблюдаване.

В 10:09 някогашната дипломатка получава бордната си карта в пункта за инспекция за сигурност. На фотосите, които са приобщени към материалите по делото против нея се вижда по какъв начин елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава около рафта с кремовете, след момент се стопира, обръща се и още веднъж отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото с дясната си ръка протяга ръка към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10.27 излиза от магазина. Шест минути по-късно влиза в зоната "Не Шенген ", а в 11:23 отлита с полет LO631 за София. Никъде на фотосите, приобщени към делото, не се вижда Поптодорова да организира телефонен диалог. В защитната си теза, към този момент у нас, тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена откакто позвънила майка й.

В 17:00 часа е открита кражбата на крема в магазина. Уведомена е полицията, извършителката е разпозната още същия ден като Елена Поптодорова, притежателка на български дипломатически паспорт и е открито, че има платен противоположен билет до Варшава за 27 февруари. Същия ден към 16 часа при прекосяване на граничен надзор на летището Поптодорова е арестувана. Кремът е открит у нея, алуминиевото капаче не било даже повдигнато, липсвала единствено кутията. Българката първо пожела съглашение с прокуратурата, само че сега, в който трябваше съдът да го утвърди, отбраната и показа отвод от съглашение и настоя делото да се гледа всъщност.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР