Присъда за българин в американския град Питсбърг. Обвинението - източване

...
Присъда за българин в американския град Питсбърг. Обвинението - източване
Коментари Харесай

Българин в центъра на грандиозна международна афера, точил милиони долари

Присъда за българин в американския град Питсбърг. Обвинението - източване на пари от фондации за набиране на средства за заболели деца и кражба на данните на десетки хиляди хора и бизнеси. Общата вреда е за над 100 милиона $ в интернационалната скица, разрушена от ФБР, оповестява bTV.

През 2016 година в няколко страни управляващите арестуват мъже, за които ФБР твърди, че са част от хакерска група, ограбила над 100 милиона $.

Арестите са в Русия, Грузия, Молдова, Украйна и във Варна, България. Там е арестуван 48-годишният Красимир Николов. Няколко месеца по-късно е екстрадиран в Пенсилвания.



Според ФБР хакерите основали злотворен програмен продукт, който нарекли "Гозним ".

„ Ние идентифицирахме повече от 41 хиляди жертви – нищо неподозиращи жители на страни в Европа и Америка. Те мислили, че кликат на фактура за техния бизнес. Вместо това обаче са давали достъп на хакерите до тяхната най-лична и загадка информация”.



Ролята на Николов била на касиер – той влизал в банковите сметки с откраднатите данни и правел парични преводи към сметки на незаконната група. Това се случвало и през български сметки и компании.

Именно подобен превод за близо 400 хиляди $ насочили управляващите към българина.

„ Колегите от ФБР откриват няколко IP адреси в България, които принадлежат на незаконната група "Гозним ". Ние установихме, че те са били употребявани от Красимир Николов”, сподели Николай Неделчев, от ГДБОП.



Николов се призна за отговорен напролет и в този момент получи присъда равна на времето, прекарано в ареста – близо 40 месеца. За него следва депортация назад в България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР