Присъда лишаване от свобода“ за срок от шест години и

...
Присъда лишаване от свобода“ за срок от шест години и
Коментари Харесай

Шест години и шест месеца „лишаване от свобода“ за мъж, пренасял наркотици през границата

Присъда „ отнемане от независимост “ за период от шест години и шест месеца е постановил Висшия съд в гр. Пирот, Република Сърбия по отношение на българския жител И.И. за закононарушение по член 246, алинея 1, вр. член 33 от Наказателен кодекс на Република Сърбия.

Тази присъда е дефинитивна, не предстои на обжалване и митинг и е влезнала в действие на датата на постановяването ѝ – 15.09.2020 година

Престъплението се показва в това, че на 30.06.2020 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Градина “ във вменяемо положение, с предумисъл, И.И. неупълномощено е пренасял и държал за продажба 68 040 таблетки с субстанции, които се намират в листата на психоактивните контролируеми вещества. Таблетките са били открити и арестувани от полицейски чиновници при изработен опит обвиненият да излезе с автомобила си от Република Сърбия.

На 16.09.2021 година И.И. е предаден на българските управляващи и настанен в Затвора – София.

Главният прокурор на Република България е сезирал Софийски градски съд (СГС) с предложение по реда на член 457 от Наказателно-процесуален кодекс да постанови определение, с което във връзка с българския жител И.И. да бъде призната за осъществяване присъда от 15.09.2020 година на Висшия съд в гр. Пирот, Република Сърбия.

В хода на правосъдните прения Софийска градска прокуратура (СГП) сочи, че закононарушението по член 246, алинея 1, вр. член 33 от Наказателен кодекс на Република Сърбия, следва да бъде квалифицирано като такова по член 242, алинея 2 от Наказателен кодекс с предмет рискови наркотични субстанции. Доколкото за това закононарушение българският закон е планувал наказване „ отнемане от независимост “ за период от три до петнадесет години, СГП намира, че няма съображение за изменение размера на наложеното от сръбския съд наказване, както и че то би трябвало да бъде изтърпяно в Република България при непоколебим режим, като се приспадне времето, през което И.И. е бил арестуван и търпял наказването.

И.И. е български жител, на 27 години, със приблизително обучение, неосъждан.

На 07.12.2021 година Софийски градски съд е определил, че приема присъдата на Висшия съд в гр. Пирот, с която българският жител е приет за отговорен и е наказан на „ отнемане от независимост “ за период от шест години и шест месеца. Квалифицира действието като закононарушение по член 242, алинея 2, прочие 1, алт. 2, вр. член 18, алинея 1 от Наказателен кодекс. Определя първичен непоколебим режим на изтърпяване на наказването.

На 12.04.2022 година Софийски апелативен съд е удостоверил определението от 07.12.2021 година на Софийски градски съд, с което е призната за осъществяване присъдата от 15.09.2020 година на Висшия съд в гр. Пирот.

Определението на САС е дефинитивно.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР