Природозащитници и местни жители излязоха на протест срещу разрушаване на

...
Природозащитници и местни жители излязоха на протест срещу разрушаване на
Коментари Харесай

Природозащитници на протест срещу разрушаване на коритото на река Вит

Природозащитници и локални поданици излязоха на митинг против разрушение на коритото на река Вит. На пътя София - Варна, в региона на п.в. " Боаза ", на моста над реката, наоколо до сектора, където се построява ново трасе от автомагистрала " Хемус " недоволните скандираха " Оставка ". " Нека Вит да не стане мит ", " Убихте река Вит, кой ще бъде обичай ", " Оставка и затвор за убийците на българската природа ", " Да се строи, само че по правила ", " Разорахте Вит, следват Осъм, Росица и Янтра ", " Закон, хора и природа против лъжливи институции " гласяха плакатите на протестиращите. Сред недоволните бяха хора, както от района, по този начин и от София, Варна, Шумен Русе, Севлиево и други елементи от страната.

Според тях недоволството им е подбудено от метода, по който се протяга ръка на естествените благосъстояния на България. Те желаят уволнението на министъра на околната среда и водите Нено Димов, на шефа на " Басейнова дирекция " Дунавски регион " Петър Димитров и на регионалния шеф на Ловеч Ваня Събчева.
Както Българска телеграфна агенция заяви, регионалният шеф на Ловеч е подписала контракт за разчистване от наноси от коритото на река Вит в секторите, където се построява автомагистралата. След сигнали от Сдружение " Балканка ", тези действия бяха спрени от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен и Басейнова дирекция " Дунавски регион ". Събчева съобщи, че се разпорежда правенето на план за възобновяване коритото на реката. От Басейнова дирекция сформираха акт на компанията реализатор - " Хидрострой " АД, за административни нарушавания за осъществени действия в река Вит, в региона на " Боаза ", без да са преминати нужните процедури според Закона за водите.

Снимка БТА
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР