Природозащитникът Алексадър Дунчев написа пост в социалната мрежа Facebook, в

...
Природозащитникът Алексадър Дунчев написа пост в социалната мрежа Facebook, в
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Виждате ли друго решение, освен да се вдигнем и да изхвърлим корумпираните политици и чиновници от властта

Природозащитникът Алексадър Дунчев написа пост в обществената мрежа Фейсбук, в който изясни какви нарушавания са открити под връх Мальовица и по какъв начин институциите си затварят очите по въпроса. Публикуваме неговия разбор без редакторска интервенция:

„ Това е Мальовица. Или по-скоро беше. Преди въглищният олигарх да си купи всички институции и да трансформира подножието на един от най-красивите български върхове в нещо сходно на въглищна кариера, даже да е било с положителни планове.

Гугъл Earth ясно демонстрира, че през последните 1-2 години в ски зона Мальовица е осъществена огромна „ рационализация “ на курорта по втория метод, без доста гласност, довела до голи сечи, земно-изкопни действия по цялата Меча поляна и по прилежащите остарели и нови ски писти, уголемение на автомобилните паркинги и пътища, слагането на нови постройки и уреди, ограничение на пътя с преграда и така нататък Дали това е единствено началото и за какво по този начин апокрифно?!

Всички тези своеволни намеси в природата и ландшафта в региона бяха причина за десетки сигнали на гости на парк Рила през последните 2 години. Но без резултат! Сал една преграда успяхме да му премахнем, само че за сметка на уволнени горски. А предусещахме, че по този начин ще стане, и за това още 2007-2009 година направихме всичко допустимо да му спрем плана „ Искровете-Говедарци-Мальовица “, до момента в който не мине еко-оценка, с цел да не стане цялата котловина на въглищна мина.

Спряхме му и заменките, с които приватизира нелегално половината гори в региона – ¼ от обособените трасета за заменки още са държавни парцели, а сменените гори са със възбрана за строителство. Но си откри юристи да апелира и заменките, и възбраната за застрояването им, и то в Конституционния съд. Сега се разпорежда в региона и по силата на контракти към БТС за лифтовете, контракт към ДГС Самоков за паркинга под ЦПШ Мальовица и контракт за ловна концесия в долината на Говедарци.

Последно, на фона на държавното безхаберие и освен, само депутатът Васил Тодев / Vasil Todev се осмели да отбрани планината от олигарха, и изисква пояснения от Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие със сигнали и парламентарни въпроси. Отговорите им не разсеяха подозренията за нарушавания, а ги усилиха. Въпреки повърхностния темперамент на инспекциите им, от оправданията им излиза наяве, че цялата „ рационализация “ протича „ на парче “, без ясна и обществена идея, като за множеството действия или няма документи, или нарушаванията се прикриват, или се показват всеобразни хвърчащи „ разрешителни “ от Община Самоков и Регионална инспекция за опазване на околната среда София, имащи за цел легализиране на обособените интервенции в естествената среда.

Един от най-интересните образци е по какъв начин в своя отговор Министерство на околната среда и водите отхвърля да е осъществявано уголемение на паркингите, макар че това е очевидно даже от спътник, а строителната активност е разказана като „ следи от минала тежкотоварна транспортна техника “. Няма пояснение и по какъв начин е прокарана новата писта сред хотел Мальовица и Меча поляна, нито за какво е разкопана цялата ски зона, за част от която горското стопанство получава наем, без да оспорва противозаконните действия в отдадените чартърен парцели. Интересно е и по какъв начин Министерство на регионалното развитие са открили създаване на апаратура за заснежаване, за която нито има налични документи, нито е открита при инспекциите на Министерство на околната среда и водите.

В хода на търсене на отговорност от способените органи се разкрива и ролята на всеки един от тях за позволената рационализация „ на парче “ и прикриването на откритите нарушавания. Отговор от Регионална инспекция за опазване на околната среда София на изпратения сигнал по този начин и не е получен. Отговорът от Община Самоков идва, чак откакто са сезирани по парламентарен ред персонално министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Но в отговора на общината нарушавания не са приети. Нарушения не са открити и от екоминистерството и подчинената му екоинспекция в София и дирекцията на парк Рила. Единични нарушавания са приети само от Министерство на регионалното развитие, и то тъй като тази институция не е имала законови задължения по разрешаването и контрола на ремонтните действия в ски зоната.

Независимо от всичко това, отговорите на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие дават обстойна документална информация, която послужи на Зелени закони и Тома Белев да се стартира юридически разбор, да се разкрие по какъв начин страната оказва помощ на олигарха да приватизира и унищожава Мальовица, и по какъв начин всеки жител може да е осведомен и да пази правата си. Виждате ли друго решение, с изключение на да се вдигнем, да изхвърлим корупмираните политици и служители от властта, и да пожелаеме страната да отбрани освен Рила, само че и нашето право на природосъобразни ски и туризъм? “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР