Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания Подари

...
Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания Подари
Коментари Харесай

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата | Всеки може да се включи в нея като подари един час от времето си на планетата

Природозащитната организация WWF започва втората фаза на своята акция „ Подари природа. За нашето бъдеще “.

Тя е отдадена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи тъкмо в 20:30 на 23 март.

Фокусът на акцията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благополучие и стопанска система. Всяка секунда природата ни дава запаси като прясна вода, храна, чист въздух, първични материали за сила и медикаменти, които сме привикнали да одобряваме за даденост и рядко се замисляме, че без тях животът на Земята в действителност би бил неосъществим.

Учените пресмятат, че всяка година природата ни обезпечава услуги на стойност 125 трилиона $ а.

Горите да вземем за пример отделят О2 и всмукват въглероден диоксид като по този метод способстват за стабилността на климата. Задържат част от преваляванията в почвата, снабдявайки ни с вода, подобрявайки качеството ѝ в реките, и предотвратявайки ерозията. Те също по този начин обезпечават дом на повече от половината от всички сухоземни типове – богато многообразие от живот, което поддържа действието на толкоз доста естествени системи.

Крайречните местообитания също крият обилие от скотски и растителни типове. Те са значими за свързаността на естествените територии и неразделна част от миграционните коридори на птиците. Освен това тя укрепва крайбрежията, подхранва почвата, понижава скоростта на водата в речното корито, като по този начин оказва помощ за предотвратяване от наводнения и свлачища, а също и основава условия за гнездене, хранене и размножаване за доста скотски типове. Крайречните гори са и желано място за разходка, отдих и развлечения измежду природата. Статистиката сочи, че над 65% от българите употребяват горските територии за възобновяване и отмора .

Реките, известни още като артериите на природата , са основна част от нашата екосистема. Ако бъдат блокирани с изкуствени загради обаче, те могат да станат рискови. Изграждането на язовирни стени, бентове и баражи оказва мощно отрицателно въздействие върху тях, върху живота, който пазят, както и върху нас хората. Преградени, реките стартират да задържат наносите и основават условия за местни наводнения или засушавания според от сезона.

„ Водата е един от най-ценните ни запаси. Близо два милиарда души на планетата живеят в региони, изложени на риск от сериозен дефицит на вода, а водните рецесии са една от най-големите закани за международната стопанска система. В басейна на река Дунав повече от 80% от заливните низини са изгубени през последните 150 години, а с тях и услугите, които ни дават. Изменението на климата се чака да утежни обстановката още повече, “ разяснява Стоян Михов, началник стратегия „ Води “ във WWF .
Според отчета на WWF „ Жива планета “ единствено за 50 години сме изгубили 83% от популациите на сладководни видов е и една трета от останалите ни влажни зони – блата, езера, лагуни, тресавища, мангрови гори и други естествени екосистеми за поддържане на живота. Те са дом на извънредно богато биоразнообразие, защищават от наводнения и понижават въздействието на сушите.

Важна роля в опазването на горите, реките, крайречните местообитания, влажните зони и техните жители играят предпазените територии. Те оказват помощ за създаване на резистентност към климатичните промени, обезпечаване на продоволствена сигурност, ограничение разпространяването на заболявания и вредители и гарантиране на доста други изгоди за дивата природа и човешкото здраве.

„ Националните и естествени паркове, резерватите и естествените забележителности, оповестени като предпазени територии пo българското законодателство, заемат едвам 5% от територията на България, макар че страната е на едно от първите места в Европа по богата и непокътната природа. За съпоставяне - в другите европейски страни предпазените територии са приблизително 12% от цялата повърхност на страната “, споделя Катерина Раковска, старши специалист „ Политики и биоразнообразие “ във WWF.
Близо двадесет години WWF работи в България в посока оповестяване, запазване и ръководство на мрежата от предпазени територии, които да съхраняват скъпите запаси на природата.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник

Голямата задача на WWF е да построи бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата. В което те я опазват и поставят грижи за нея, а тя поддържа живота на Земята посредством своите екосистемни услуги. Всеки може да стане част от идеята на WWF, като подари час на природата на.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР