Природно бедствие или причинено от човека, защо Либия беше толкова уязвима от наводнения?

...
Процесът на изваждане на телата, изхвърлени на бреговете на Дерна,
Коментари Харесай

Процесът на изваждане на телата, изхвърлени на бреговете на Дерна, продължава, тъй като броят на жертвите продължава да нараства.

Сега е потвърдено, че повече от 6000 са загинали, след като бурята Даниел връхлетя източния либийски град в неделя и понеделник, което доведе до повреда на два язовира, които се спукаха и отприщиха порои от вода през сухо речно корито и към града.< /p>

Кметът на Дерна казва, че броят на загиналите може да е още по-висок – до 20 000 – след като цели квартали бяха отнесени в морето.

Водата, която се втурна в Дерна, беше описана като приличаща на огромно цунами.

Но докато мнозина, особено някои от либийските политици, описват случилото се като чисто резултат от природно бедствие, експертите казват, че корупцията, лошата поддръжка на обществената инфраструктура и годините на политически борби, като Либия е разделена между две враждуващи администрации – направиха страната неподготвена да се справи със събитие като бурята Даниел.

„Общото състояние на смут означава и много спорове относно разпределението на средствата“, каза Клаудия Газини, старши анализатор на Международната кризисна група за Либия. През последните три години нямаше бюджет за развитие, където трябва да паднат средствата за инфраструктура, както и разпределение за дългосрочни проекти, каза Газини.

„И нито едно от двете правителства не е достатъчно легитимно, за да прави големи планове, нещо, което ограничава фокусирането върху инфраструктурата“, добави тя.

Военните сили, подкрепящи съперничещите си правителства на Либия – международно признато базирано в Триполи на запад и едно базирано в Бенгази на изток, подкрепяно от парламента на страната – се сражаваха няколко пъти от 2014 г. насам и администрациите не успяха да проведат планираните президентски избори през 2021 г.

ИНТЕРАКТИВНО - Libya Derna floods Storm Daniel aftermath-1694589306

Конкретен пример за тази липса на публични инвестиции са язовирите в Дерна, които се провалиха катастрофално.

Говорейки с Ал Джазира във вторник, заместник-кметът на Дерна Ахмед Мадруд каза, че язовирите не са били правилно поддържани от 2002 г. Това означава, че както правителството на дългогодишния диктатор на Либия Муамар Кадафи, така и администрациите, които дойдоха след свалянето му от власт революция през 2011 г., не успя да осигури поддържането на жизненоважна инфраструктура.

Миналата година доклад от изследователи от университета Омар Ал-Мухтар предупреди, че двата язовира се нуждаят от спешно внимание, като посочи, че има „висок потенциал за риск от наводнения“. И все пак не бяха предприети действия.

Цикъл на насилие

Опустошенията, причинени от наводненията, бяха най-новата трагедия за Дерна – град с около 90 000 души, традиционно известен като културната столица на страната, преди групировки като ИДИЛ (ISIS) да се възползват от липсата на функционираща държава, за да я завземат през 2014 г., докато не бяха изгонени на следващата година.

Три години по-късно генералът ренегат Халифа Хафтар, който се смята за основната власт в източната част на Либия, пое контрола над Дерна – който остана последният джоб на територия на изток, отхвърлил управлението му – след брутална двугодишна обсада . Градът беше разкъсан от интензивни бомбардировки и ожесточени наземни битки.

Цикълът на насилие през годините е оставил своите белези, като властите не са инвестирали в никаква голяма програма за възстановяване.

„Единствената болница, която функционира в Дерна днес, е наета вила с пет спални“, каза Хани Шениб, президент на Националния съвет за отношенията на САЩ с Либия и чест посетител на града.

„Това не е ново. Това продължава вече 42 години. Това предизвика отчуждението и политическия смут от времето на Кадафи. Всеки министър на здравеопазването и министър-председател ще се отбие в Дерна, ще направи изявления за подкрепа на града и след това ще го игнорира напълно“, добави той.

Наводненията, каза Шениб, са „сламката, която преля чашата на камилата“.

„Ерозиите в язовирите в Дерна не са нещо ново. Те са докладвани многократно, включително в научни списания от 2011 г. и напред“, добави той. „Никой служител не е обърнал внимание на това.“

Скъпа корупция

Сега мнозина хвърлят вината върху местните власти, които са обвинени в небрежност при планирането си за бурята.

В събота, ден преди пристигането на бурята, Общинският съвет на Дерна публикува съобщение във Facebook, налагащо комендантски час, като същевременно моли жителите да евакуират само районите в близост до брега. В понеделник той нарече ситуацията „катастрофална“, призовавайки за спешна международна помощ.

Говорейки с Ал Арабия в сряда, кметът на Дерна Абдулменам ал-Гаити отхвърли критиките за действията на властите, като каза, че те са „предприели всички необходими предпазни мерки“ и са информирали местните жители. Но мнозина не са съгласни.

„Източните власти в Дерна носят отговорността за своята присъда“, каза Анас Ел Гомати, основател и директор на института Садек. „Тяхното бездействие въпреки ясната заплаха е струвало много хиляди животи, когато можеше да струва шлакови блокове и торби цимент.“

Но проблемът надхвърля местната администрация, произтичащ от години на корупция и разрушаването на публичната инфраструктура, каза Ел Гомати.

„Пренебрегването на критичната инфраструктура на Либия и нейната поддръжка е основен фактор за това, което доведе до спукването на язовирите и потапянето на града“, добави той. „Корупцията и лошото финансово управление са причината зад провалящата се инфраструктура, която измъчва Либия от десетилетия, но последователните режими са виновни и органът за военни инвестиции е този, който канибализира публичната инфраструктура на Либия на изток, унищожавайки я, за да бъде контрабандна и продадена за метален скрап.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР