Природният газ в Европа поскъпва по време на търговията в

...
Природният газ в Европа поскъпва по време на търговията в
Коментари Харесай

Газът в Европа скочи с над €50 за пръв път от половин година

Природният газ в Европа нараства по време на търговията в четвъртък над 50 евро за мегаватчас за пръв път от шест месеца насам на фона на военния спор сред Израел и „ Хамас “, защото пазарните участници правят оценка рисковете, свързани с него, както и евентуални други ограничавания на доставките на синьото гориво.

Към 16.30 часа българско време ноемврийските фючърсни контракти на нидерландския газов хъб TTF се покачват с 10% към 51,00 евро за мегаватчас (MWh), достигайки най-високи ценови равнища от средата на месец март, оповестява БНР.

Цените на синьото гориво скочиха с над 30% от края на предходната седмица насам вследствие на въоръжените офанзиви на „ Хамас “ против Израел от събота и последвалия отговор на израелски въоръжение сили.

Рязкото повишаване идва на фона на възникването на ограничавания в предлагането на международните пазари тази седмица, в това число намаляването на износа на газ от Израел за Египет след краткотрайно прекъсване на огромното находище „ Тамар “, хипотетичния бойкот на газопровода в Балтийско море сред Финландия и Естония и продължаващите стачки на работещите в оборудванията за полутечен природен газ на компанията Chevron в Австралия.

Междувременно се чака известно захлаждане в огромна част от Западна Европа и във Англия, като се чака температурите да бъдат с 5-6 градуса по Целзий под естествените за този интервал през идващия уикенд и при започване на идната седмица, съгласно прогнозата на Maxar Technologies.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР