Природният газ в Европа поевтинява към 70 евро евро за

...
Природният газ в Европа поевтинява към 70 евро евро за
Коментари Харесай

Цената на газа в ЕС рязко се понижи, след като САЩ достави с танкери 5 пъти повече, отколкото пуска Русия

Природният газ в Европа поевтинява към 70 евро евро за мегаватчас, доближавайки се до равнища, невиждани през последните два месеца. Това се случва на фона на възходящите потоци на полутечен естествен газ , по-високото произвеждане на вятърна сила и възходящото потребление на газ от хранилищата в Германия.

Досега този месец Европейският съюз е получил размери на естествен газ от Съединени американски щати , които са пет пъти по-високи от доставките на съветски газ по тръбопровода.

Още четири танкера за полутечен естествен газ (LNG) би трябвало да дойдат във Англия, Белгия и Холандия до края на януари, демонстрират данните на Refinitiv Eikon.

Междувременно доставките на газ по газ опровода " Ямал-Европа ", който нормално изпраща съветски газ на запад в Европа, остават и в четвъртък устойчиво в реверсивна посока от Германия към Полша, като се движат в този противоположен режим на изток за 31-ви следващ ден, съобщи Ройтерс. Този значим газ опровод по принцип доставя към една шеста от годишния съветски газ ов износ за Европа и Турция.

Наскоро " Газпром " съобщи, че не е резервирал потенциал за изпомпване на газ за Европа през този значим газ опровод и за идващия месец.

В същото време портативната мощ на съветските газ ови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, различен главен маршрут за синьото гориво към Европа, е постоянна и възлизат на 287 993 мегаватчаса (MWh) дневно.

Това равнище е устойчиво спрямо портативната мощ, следена от началото на 2022 година, само че остава надалеч под равнищата от над 900 000 MWh дневно, регистрирани през първите три седмици на декември 2021 година, както и с 60% под равнищата година по-рано, демонстрират данни на словашкия оператор на тръбопроводи Eustream, представени от Ройтерс.

През първата половина на търговията в четвъртък фючърси на газ а на газ овия хъб TTF се намалиха с над 6% под 70 евро за мегаватчас, като в самия старт на търговията цената доближи за малко 69,50 евро - малко над значимите ценови дъна към 65,50-69,00 евро, достигнати за малко на 31-ви декември 2021 година и на 13-ти януари 2022 година Евентуален спад на цените под тези равнища може да докара до поевтиняване на естествения газ в Европа към значимото бивше дъно от началото на ноември 2021 година към 61,50 евро за мегаватчас.

След спада до 69,50 евро обаче последва прочут отскок, като към 11.30 часа българско време газ овите TTF фючърси се търгуват към 71,50 евро за мегаватчас, само че към момента със спад от към 5% в границите на деня.

На газ овия хъб " Балкан " естествения газ при започване на деня пък се търгува на равнище от 164 лв. за мегаватчас, или към 83,85 евро за MWh, поевтинявайки с 5,73% по отношение на цената на затваряне в сряда, оповестява БНР.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР