Природният газ ще поскъпне с около 7,5 процента през следващия

...
Природният газ ще поскъпне с около 7,5 процента през следващия
Коментари Харесай

Нов скок на цената на газа от следващия месец

Природният газ ще нарастне с към 7,5 % през идващия месец.

Това стана ясно по време на откритото съвещание на енергийния регулатор, на което беше разисквано предлагането на " Булгаргаз " през декември синьото гориво да се продава за към 87 лв. за мегаватчас.

" Трябва да отбележим, че без значение от внезапното захлаждане в последната седмица, обхванало цяла Европа, освен България, не се покачва цената на природния газ. Напротив. Дневните цени на природния газ понижават на Нидерландската газова борса значително по причина, че газохранилищата в цяла Европа са запълнени на всички места над 90 % и, макар че се тегли от тях, както " Булгаргаз " тегли от " Чирен " сега, само че газохранилището продължава да бъде над 90 % заредено ", сподели ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Той обаче регистрира, че това може да сътвори подправени упования в хората, тъй като това е дневната цена, до момента в който " Булгаргаз " в своето ценообразуване купува от доставчиците си, които се базират на показателя на TTF за месец напред. Иванов уточни, че този показател е друг и е по-висок най-малко с няколко евро спрямо дневния.
 istock istock
Той се надява, в случай че наклонността за понижаване на цената продължи, това да се отрази на идващите решения на КЕВР за установяване на цената на природния газ.

Според него надали от през днешния ден до петък, когато КЕВР ще се произнесе с дефинитивно решение, ще има основна смяна, само че в случай че има такава, " Булгаргаз " ще би трябвало да я отрази и показа в Комисията не по-късно от 9:30 часа на 1 декември.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР