Природният газ ще поскъпне с 2.6% от 1 април, реши

...
Природният газ ще поскъпне с 2.6% от 1 април, реши
Коментари Харесай

Газът скача с 2.6%

Природният газ ще нарастне с 2.6% от 1 април, реши Комисията за енергийно и водно контролиране.

В своето заявление газовата компания " Булгаргаз " изиска повишаване със 7%.

Регулаторът обаче дефинира за второто тримесечие цена на синьото гориво в размер на 361,82 лева на 1000 куб. м. или 34,04 лева./MWh (без данък и ДДС).

В нея са включени съставния елемент за услугата " социална доставка " в размер на 5,42 лева./1000 nm3, както и съставния елемент " обвързване към обществото " от 1,37 лева./1000 nm3, която покрива разноските на " Булгаргаз " за предпазване на природен газ в газохранилището в Чирен.

В тази цена не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа и клиентите ще ги заплащат на крайните доставчици по реда на методиката за това.

От комисията прецизират, че при одобряване на цената на природния газ КЕВР регистрира изискванията по настоящия контракт сред " Булгаргаз " ЕАД и " Газпром Експорт " и ползва напълно залегналата в него методика.

Според нея се вземат поради придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския $ по отношение на лв..
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР