Природният газ ще поскъпне с 15,21% през септември в сравнение

...
Природният газ ще поскъпне с 15,21% през септември в сравнение
Коментари Харесай

Предпоследно: Природният газ поскъпва с над 15% през септември |

Природният газ ще нарастне с 15,21% през септември спрямо настоящата цена през август.

Това стана ясно след намерено съвещание на Комисията на енергийно и водно регулирането   по отношение на импортираното заявление на " Булгаргаз " за одобряване на новата цена.

Предлага се цената на синьото гориво от 1 септември 2020 година да бъде 21,51 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с настоящата цена за месец август, която е в размер на 18.67 лева./MWh, нарастването е с 2,84 лева./MWh или с 15,21%.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните доставчици.

В препоръчаната цена се включва и съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Окончателното решение за цената на природния газ за идващия месец ще бъде взето и оповестено на 1 септември. На тази дата " Булгаргаз " ще би трябвало да даде информация за настоящите интернационалните цени на синьото гориво до края на август.

В началото на март бе оповестено, че от " Газпром " понижават цената на газта с над 40%. Това пристигна след антимонополното решение на Европейската комисия и двустранните договаряния. Малко по-късно стана ясно, че новата ценова формула ще се ползва ретроактивно, която включва тази на петрола и на газа на няколко европейски хъба, считано от 5 август 2019 година Малко по-късно стана ясно, че цената на газа за контролирания пазар ще се дефинира всеки месец.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР