Природният газ ще поскъпне с 13,35% от 1 април. „Тези

...
Природният газ ще поскъпне с 13,35% от 1 април. „Тези
Коментари Харесай

Председателят на Съвета на директорите на Булгаргаз прогнозира между 20 и 30% увеличение на газа

Природният газ ще нарастне с 13,35% от 1 април. „ Тези 13% са учредени на откритото съвещание на КЕВР и те не включват всички съставни елементи, които „ Булгаргаз” ще внесе на 1 април “, сподели В " Още от деня " ръководителят на Съвета на шефовете на газовото сдружение Иван Топчийски.

„ На 1 април ще се чуе утвърдената цена от КЕВР. Няма да се потвърдят 58%, те ще бъдат фрапантно по-малко. Предстои да забележим какъв брой ще бъде. Гледайки чисто математически, към 10-ти, когато беше подадена прогнозната цена, беше към 110% разлика в показателя, в този момент е към 60%. Нещо на половина чакаме. Под 30% може би “, изясни Топчийски.

И предвижда сред 20 и 30% нарастване на цената на газа.

„ Най-вероятно сред 20 и 30% ще бъде нарастването. Това ще бъде на база на данните, които ние предоставяме “.

Топчийски добави:

„ Много значимо беше за „ Булгаргаз” да употребява всички механизми цената за март да не бъде увеличена. Тя беше увеличена единствено с 3%. Месец април потреблението фрапантно понижава. Топлофикационните сдружения предвиждат с 50% по-малко ползване. Индустриалните клиенти – приблизително с 25 до 30%. Дори и при едно нарастване, потреблението е доста ниско. И друго значимо: утвърдени са обезщетения за битовите консуматори и за месец април. Изпълнихме главната задача тежкият месец март, в който има ползване, да бъде затрупан с рационална цена. А месец април, въпреки всичко сме в обстановка на война, това се отразява на главния показател “.

Заяви също, че в „ Булгаргаз” не е постъпвало искане от „ Газпром “ за смяна на контрактуваните връзки. И акцентира, че съветският газ за месец април е обезпечен.

Ако се спрат доставките на съветски газ, Топчийски изясни, че за април месец има наличия в газохранилището в Чирен. Планираният рандеман е до края на април. В дълготраен проект се търсят различни доставки, които могат да бъдат и по стандартен метод, и посредством полутечен газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР