Природният газ ще поевтинее с около 8 процента през юли

...
Природният газ ще поевтинее с около 8 процента през юли
Коментари Харесай

Природният газ поевтинява с около 8% от юли

Природният газ ще поевтинее с към 8 % през юли и ще се продава за към 60 лв. и 50 стотинки за мегаватчас.

Това разгласи изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Деница Златева по време на публичното разискване на цените, представена от БНР.

Първоначалните планове сочеха намаляване с 12 на 100, само че в това време на интернационалните тържища газът нарастна, което се отразява и на цените у нас, изясни Златева:

„ Наблюдава се растеж на ценообразуващия борсов показател ETF месец напред, който „ Булгаргаз “ употребява и при образуване на контролираната цена. Ако днеска трябваше да подадем обновено заявление, разликата щеше да бъде единствено с 4%. Тоест при 19% растеж на борсовия показател, разликата се показва в 4% растеж на прогнозната цена “.

Повишението на тържищата не се отразява в цялостния си размер на цените у нас,

защото в микса с по-голяма тежест са доставките от Азербайджан, сподели от своя страна ръководителят на регулатора Иван Иванов:

" Това за прощален път демонстрира полезността на контракта, който имаме с Азербайджан, които са безусловно като котва за цената, защото те не зависят от ETF. В същото време над 70% от природния газ за месец юли ще бъде доставен от тях и се вижда по какъв начин те редуцират тази смяна, която, в случай че всички снабдители, наши, бяха свързани с ЕTF по избран метод щеше да има по-сериозно въздействие ".

Окончателното си предложение " Булгаргаз " ще направи на 1 юли, когато и Комисията за енергийно и водно контролиране ще излезе с решение за цените.

 

 

 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР