Природният газ през февруари може да поевтинее с между 14

...
Природният газ през февруари може да поевтинее с между 14
Коментари Харесай

Природният газ може да поевтинее до 18% през февруари

Природният газ през февруари може да поевтинее с сред 14 и 18% , стана ясно по време на съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране, в което онлайн се включи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов.

След разбор, направен въз основа на показаните от " Булгаргаз " ЕАД данни и документи, и след направени калкулации според ценовия модел, в отчета на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2022 година да бъде в размер на 114,31 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За януари цената е 133,41 лв. за мегаватчас . За предходния месец - декември одобрената от регулатора цена беше 102,33 лв. за мегаватчас.

Николай Павлов разяснява, че след датата на подаденото от " Булгаргаз " заявление за новите цени, на газовия пазар в Европа е почнала забележителна динамичност. Отначало е имало спадове в стойностите, до момента в който през последните два дни се вижда нарастване.

" При всички положения в оставащите дни до 1 февруари не се чака да има изненади и ще има понижение на цената на природния газ ", сподели Павлов и увери, че окончателното предложение, което публичният снабдител ще внесе на 1 февруари сутринта и ще отразява отчетните данни на ценообразуващите съставни елементи към 31 януари , ще докара до намаляване на цената на природния газ.

" Ако през днешния ден Булгаргаз трябваше да внася заявление за одобряване на цената на природния газ, това значи, че предлагането щеше да съдържа цена, която да е по-ниска с 18 % по отношение на настоящата за януари месец или близо 109 лв. ", уточни изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".

Окончателното решение за одобряване на цената за февруари, по която " Булгаргаз " ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, КЕВР ще вземе на закрито съвещание на 1 февруари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР