Природният газ поскъва с 15,88 % от 1 април. Това

...
Природният газ поскъва с 15,88 % от 1 април. Това
Коментари Харесай

Природният газ поскъпна с почти 16%

Природният газ поскъва с 15,88 % от 1 април. Това реши на закрито съвещание през днешния ден Комисията за енергийно и водно контролиране. Така със задна дата, синьото гориво към този момент ще коства 33,19 лв. за мегаватчас. Цената е по-ниска от в началото поисканите от държавната компания " Булгаргаз " - 34,44 лв..

Основната причина за новото повишаване е нарастване на цените на природния газ и различните горива на международните пазари.

По закон " Булгаргаз " желае авансово нарастване на цените въз основата на личните си планове. През април обаче тази процедура по този начин и не беше довършена, тъй като от Министерството на енергетиката желаеха инспекция. Целта й беше да се откри, дали фактически е основателно желаното нарастване.

В последна сметка инспекцията сподели, че няма неточности при формулирането на новата цена, само че има нови данни, които да понижат нарастването от 20,25% на 15,88 на 100. С новото повишаване на газа, общото нарастване на цената от 1 януари до момента става 23,24%.

От Комисията за енергийно и водно контролиране уверивят, че новата по-висока цена на газа няма да се отрази на цените на парното и топлата вода.

Цени на природния газ през 2021 година

26,93 лв/мгвтч - януари

30,39 лв/мгвтч - февруари

28,64 лв/мгвтч - март

33,19 лв/мгвтч - април

Източник: " Булгаргаз "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР