Природният газ поевтинява с 17,64 на сто от днес, реши

...
Природният газ поевтинява с 17,64 на сто от днес, реши
Коментари Харесай

КЕВР реши природният газ да поевтинее със 17,64 на сто от днес

Природният газ поевтинява с 17,64 на 100 от през днешния ден, реши дефинитивно Комисията за енергийно и водно контролиране. 

Така през февруари синьото гориво ще коства 109,88 лв. за мегаватчас без такси и налози (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) или 56,18 евро за MWh, изчислена по фиксинга на Българска народна банка. Тази цена беше поискана по-рано от „ Булгаргаз “.

Комисията одобри предлагането на „ Булгаргаз “  в понижен състав от 9 на 5 души. 

Цената за февруари 2022 година е по-ниска с 23,53 лв. за MWh или със 17,64% по отношение на настоящата през януари 2022 година

За съпоставяне, цените на европейските газови пазари през януари надвишаваха 80-85 евро за мегаватчас.
Окончателното решение за понижението на цените през февруари би трябвало да бъде взето на закрито съвещание този следобяд, най-вероятно от понижен състав на енергийния регулатор заради  препоръчаните и утвърдени законови промени.

На съвещание на парламентарната енергийна комисия по искане на ГЕРБ-СДС през днешния ден се преглежда проекторешение за държавна помощ поради скъпия ток за общини, лечебни заведения, детски градини, учебни заведения и храмове.

Предложението е те да бъдат подпомагани през първите 6 месеца на годината. Депутатът от ГЕРБ Жечо Станков изясни от кое място ще дойдат парите за подпомагането:

„ Нашата сметка демонстрира не харчим пари, които ги нямаме, а харчим пари, които са събрани и то са събрани само и единствено поради по-високата цена на електроенергията…Само от хазната от Данък добавена стойност може да бъде финансирано и то с една трета, дори с една четвърт от тези средства тази мярка, за която приказваме сега и целогодишната стойност ще е по-малка, в сравнение с компенсацията за половин година на ЕРП-тата “.

Междувременно фючърсите на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват на 1-ви февруари с близо 10% към 76 евро за мегаватчас.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за MWh)

Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР