Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически

...
Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически
Коментари Харесай

Енергийният министър в оставка: Природен газ има

Природният газ от дълго време не е енергиен запас, а е политически инструмент

"Природен газ има разполагаем ", сподели министърът на енергетиката в оставка Александър Николов в ефира на националната телевизия, оповестява. По думите му би трябвало да се вземат решения, които да създадат разноските за него обществено търпими.

В отговор на въпрос дали седемте танкера са пиар трик, министър Николов сподели, че офертата е разграничена на две елементи, ангажиращата част е за първите три танкера, а за останалите може да се предоговорят механизмът и методът на заплащане.

"За идващия енергиен министър ще бъдат оставени с изключение на съответните предложения и цялата информация обратно във времето, по какъв начин се е стигнало до тези решения ", добави той

"Грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, добави министър Николов. Ако някой има по-добро решение, а ние сме питали всички – търговци, снабдители, всяка политическа мощ, да заповяда и да каже, добави той. Второто и третото карго може да се разтоварят на различни терминали. Дори и това да не стане, има механизъм, по който каргата могат да бъдат изкупени назад или продадени с облага за сдружението, изясни министър Николов. Следващият енергиен министър ще може да вземе най-рационалното решение към съответния миг. "

По думите на Николов, в случай че войната в Украйна завърши, има голям късмет цените да са в друга повърхност и доставките на газ към Европа да са с по-ниска цена.

На въпрос с кого са контрактувани седемте танкера министър Николов сподели, че договорът е с американска компания, а диалозите са осъществени по линия на европейската комисия.

"Цената сега на договаряне е била с 30 $ под спот цената на съответния ден ", посочи той.

В отговор на въпрос, обвързван с изявлението на посланика на Русия Елеонора Митрофанова, че подновяването на доставките от „ Газпром “ за България може да стане при спазването на избрани условия, министър Николов сподели, че природният газ от дълго време не е енергиен запас, а е политически инструмент.

"Последното предложение по отношение на съществуващия и към момента деен контракт сред "Булгаргаз " и "Газпромекспорт " е от страна на "Булгаргаз " към "Газпромекспорт ", уточни още министър Николов.

Във връзка с нуждата в този момент да се договаря с „ Газпром “ министър Николов сподели, че Европа все още - без „ Газпромекспорт “, не може да оцелее.

На въпрос дали има риск газовата връзка с Гърция да не получи Акт 16 министърът напомни, че има задължения от страна на министър председателите на България и Гърция.

"Този план е значим освен за България, той ще освободи и инфраструктурни решения за целия район. Това е ясно от десетки години, а въпросът е за какво не се е случил до момента и за какво толкоз години се е забавило разширението на техническия план на Чирен ", добави министър Николов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР