Природният газ може да поскъпне с около 35 процента от

...
Природният газ може да поскъпне с около 35 процента от
Коментари Харесай

Газът скача с 35% от май

Природният газ може да нарастне с към 35 % от идващия месец, демонстрират моментните планове.

Причината е, че след спрените доставки от „Газпром“ цените на синьото гориво ще зависят съвсем напълно от равнищата на европейските тържища, сподели ръководителят на енергийния регулатор Станислав Тодоров.

„Предвид обстоятелството, че би трябвало да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които „Газпром“ доставяше за България и които към този момент не желаят да доставят за България, би трябвало да ги заместим с количества от различни снабдители. Тези количества идват на пазарните цени. Това, което може да чакаме за цената за месец май, е цените в България на газа да се изравнят с тези в Европа- В момента борсовите цени са към 100 евро, малко под 100 евро на спот пазарите. Предполагам, че цената за България, поради големите количества, които купува „Булгаргаз“, ще бъде малко по-ниска заради комерсиалната отстъпка“, сподели шефът на КЕВР.

По време на съвещанието в КЕВР за разискване на цените, изпълнителният шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов се включи отдалечено и съобщи, че са обезпечили доставките за своите клиенти и няма да има ограничаващ режим на газа.

„За месец май сме договорили различни доставки на природен газ, с които да сменяем количествата от „Газпром експорт“. Проведена е процедура, желали сме предложения от всички дейни търговци в района и сме избрали снабдители. В момента тече, още не сме завършили с подписването на договорите. Но природен газ за момента за нашите клиенти, по поръчки, които те са дали към „Булгаргаз“, е контрактуван.“

Новите цени на газа енергийният регулатор ще дефинира на 4 май, а на топлоенергията – към средата на май.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР