Природният газ може да поскъпне с 19-20 ст. за килограм

...
Природният газ може да поскъпне с 19-20 ст. за килограм
Коментари Харесай

Метанът поскъпва с 20 ст. заради ДДС-то

Природният газ може да нарастне с 19-20 ст. за кг след 1 юли, в случай че облагането с Данък добавена стойност се върне на 20%, при 9 на 100 сега.

Това съобщи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред „ Телеграф “.

Възможно е и въобще да не окаже въздействие на цените по газостанциите, в случай че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) понижи цената на газа с 12%, колкото е предложил „ Булгаргаз “. Ако това се случи, таксиджиите, чиито коли са на метан, несъмнено ще си отдъхнат.

За последния месец метанът е поевтинял приблизително с 27 стотинки на кг, демонстрира информация в уеб страницата с цените на горивата fuelo.net.

В момента междинната му цена е 1,98 лева./кг при Данък добавена стойност от 9 на 100. Ако от 1 юли КЕВР утвърди с 12% по-ниска цена, няма да има смяна в цената, добави Бенчев.

Той разясни, че цената на пропан-бутан е доста добра, и напомни, че акцизът за автогаза е с нулева ставка от времето на пандемията на корона вируса.

А финансовият министър Асен Василев заяви във вторник, че няма да се трансформират акцизите в новия бюджет.
Връщането на Данък добавена стойност към 20% е естествена политика, тъй като когато беше въведена по-ниска ставка, цената на газа беше доста по-висока.

Тогава цената му спекулативно скочи три-четири пъти, разяснява наричаният „ цар на метана “ Любо Ганев, шеф на верига метанстанции, пред „ Телеграф “.

При останалите горива по-ниската цена на дизела от тази на бензина се чака да се резервира през цялото лято.

„ Връщаме се към едно обикновено време, когато бензинът е малко по-скъп от дизела. Така беше и по този начин и би трябвало да бъде “, разяснява Бенчев.

Той изясни, че дизелът има огромно произвеждане, тъй като доста съветски нефт се преработва в трети страни и продуктите от него наводняват пазара, което води до тяхната по-ниска цена.
Масовият бензин А95 през вчерашния ден се продаваше приблизително по 2,56 лева./литър, а дизелът по 2,46 лева на литър. Пропан-бутанът се налива приблизително против 0,90 лева./литър.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР