Природните вещества терпени, съдържащи се в ствола и корените на

...
Природните вещества терпени, съдържащи се в ствола и корените на
Коментари Харесай

Проучване: Ето какво може да опази черния дроб на алкохолиците

Природните субстанции терпени, съдържащи се в ствола и корените на сибирската ела, имат най-силните хепатопротективни свойства и са в положение да защитят и възстановят чернодробните кафези след такива неподходящи резултати като алкохолна интоксикация, настояват съветски специалисти от Института по органична химия „ Арбузов ” на Казанския теоретичен център на Руска академия на науките.
Терпените са необятен клас от по този начин наречените вторични метаболити, откривани в разнообразни билки, цветя, дървета, плодове и зеленчукови култури, съобщи БГНЕС. " Растенията секретират защитни субстанции - терпени, които им разрешават да поддържат клетките в устойчиво положение даже при неподходящи условия на стрес. Терпенът в действителност е хормон на напрежението на растителната клетка ", сподели Людмила Лацерус, претендент на медицинските науки пред РИА Новости.
 Разказ на някогашна алкохоличка: Това е болест, която не зависи от теб Разказ на някогашна алкохоличка: Това е болест, която не зависи от теб
Бум на злоупотребата със спиртни питиета се следи по време на пандемията и най-много в двата локдауна, които управляващите постановиха през...
Според нея растителната клетка има сходна конструкция на животинската. " И това, което пази растителната клетка, не може да не въздейства върху човешките кафези. Затова използвахме тази концепция за нашите научни разработки ", добави тя.
Авторите на актуалната работа са взели за проучване терпените, които се съдържат в иглолистните дървета, а точно в корените и ствола на сибирската ела. Иглолистните растения са доста постоянни дълголетни растения, някои от тях живеят 4 хиляди години. Благодарение на терпените, които защищават клетките от неподходящи резултати, иглолистните дървета не губят листата си сред 60-градусов мраз и 40-градусова топлота.
За да потвърдят хепатопротективните свойства на терпените, учените организираха опит, по време на който на плъхове, се инжектира етанол, разводнен с вода и медикаменти, съдържащи терпен, за един месец. Учените са открили, че под въздействието на терпените при третираните с алкохол плъхове биохимичните параметри на кръвта се възстановяват, тежестта на увреждане на чернодробните кафези понижава и коефициентът на масата на черния дроб спада.
" Алкохолното увреждане на черния дроб е единствено един от моделите на неподходящи резултати. Нашите изследвания демонстрират, че потреблението на терпени е ефикасно за отбрана на черния дроб от всевъзможни отрови - да вземем за пример при хранителни разстройства, химиотерапия, продължителна приложимост на медикаменти и излагане на вируси ", сподели Людмила Лацерус.
 Жените съумяват да прикриват алкохолна взаимозависимост Жените съумяват да прикриват алкохолна взаимозависимост
Иля Кислер, психотерапевт, нарколог, началник на онлайн клиниката на доктор Кислер, разкрива разликата сред алкохолизма при дамите и м...
В същото време съгласно нея терпените, показващи висока фармакологична интензивност, нямат нежелани странични резултати върху цялото тяло и не основават фармакологична тежест.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР