Природен пожар унищожи близо 1000 хектара на френско-испанската граница в

...
Природен пожар унищожи близо 1000 хектара на френско-испанската граница в
Коментари Харесай

Пожар изпепели хиляда хектара в Пиринеите

Природен пожар унищожи близо 1000 хектара на френско-испанската граница в неделя и ранните часове на понеделник, оповестиха управляващите, до момента в който елементи от Южна Европа остават обхванати от суша, която поражда опасения от повтаряне на огромните горски пожари от предишното лято, предава Ройтерс.

Първият огромен горски пожар във Франция този сезон, беше овладян рано в понеделник, само че към момента не е изцяло сподавен, сподели министърът на вътрешните работи на страната Жералд Дарманин, добавяйки, че един пожарникар е потърпевш леко при гасенето му.

" Съжаляваме за загубата на близо 1000 хектара (растителност) ", сподели Дарманин, предупреждавайки, че Франция се насочва към " извънредно мъчно лято на 2023 година, евентуално също толкоз мъчно, колкото лятото на 2022 година "

Необичайно сухата зима в елементи от южната част на европейския континент понижи влагата в почвата и породи страхове от повтаряне на пожарите през 2022 година, когато 785 000 хектара бяха унищожени в Европа - повече от два пъти от междинната годишна стойност за последните 16 години, съгласно европейските статистици

Около 500 пожарникари бяха мобилизирани да се борят с огъня в неделя вечерта, заяви районната префектура.

Пожарът се популяризира към френските села Сербере и Банюлс-сюр-Мер на брега на Средиземно море, като огънят бе раздухван от мощни, въртящи се ветрове, които попречиха на потреблението на самолети за гасенето му, съгласно префектурата.

Противопожарните екипи са съумели да попречат огънят да погълне селата, като са развалени единствено четири къщи и няма потърпевши измежду локалните жителите, споделиха от префектурата.

Около 300 поданици бяха евакуирани в Сербере, като множеството съумяха да се върнат по домовете си до неделя вечерта.

По-късно пожарът се популяризира през границата с Испания, изгаряйки над 500 хектара и се наложи евакуацията на към 50 души, оповестиха каталунските противопожарни служби.

От френска страна по-късно избухна втори, по-малък пожар на няколко километра по-нагоре по брега при Аржелес-сюр-Мер, като в началото обхвана към 10 хектара, преди да бъде овладян, оповестиха от префектурата на Източните Пиренеи.

Испания и Южна Франция продължиха да се борят с горски пожари и през миналата зима, защото оскъдните превалявания резервираха сухите условия след тежката суша предишното лято.

Някои региони в Южна Франция вече въведоха ограничавания за използването на водата и геоложкият институт на страната сподели, че ниските ресурси от подземни води могат да доведат до още по-голяма суша това лято.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР