Природен парк Витоша“ се управлява с план от периода 2005-2014

...
Природен парк Витоша“ се управлява с план от периода 2005-2014
Коментари Харесай

Сметна палата: Природен парк „Витоша“ се управлява с не актуализиран план, 7 години МОСВ бездейства

Природен парк „ Витоша “ се ръководи с проект от интервала 2005-2014 година, който не е обновен, а това е главен инструмент за ръководството, опазването и използването на територията на парка. В същото време до 2021 година е реализирано единствено 75% осъществяване на заложените в този проект ограничения от 2005 година, което не способства в задоволителна степен за ефикасното ръководство на предпазената територия.

Това се установи в одит на Сметната палата за успеваемостта при ръководството на Природен парк „ Витоша ”. Одитът обгръща интервал от четири години - от 1 януари 2018 до 31 декември 2021 година.

От министъра на околната среда и водите през 2013 година е одобрено задание за създаване на план на актуализация на проекта за Витоша и е обезпечено финансиране по Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 “. През октомври 2015 година планът е импортиран в Министерство на околната среда и водите за координиране, а в края на 2016 година е верифицирана сумата по окончателното заплащане на изпълнителя. В продължение на седем години обаче министерството бави приемането на проекта.

Лошата процедура демонстрира липса на институционална воля и е знак за съществуването на сериозен последователен проблем и във връзка с други паркове и заплашва успеваемостта и устойчивостта на ръководството на предпазените територии.

На електронната страница на Министерство на околната среда и водите е оповестена информация за влезнали в действие проекти за ръководство за 9 от общо 11 естествени парка. За пет от тях няма признати обновени проекти макар изтеклия 10-годишен интервал. Това са:

Политическа партия „ Рилски манастир “, срокът за осъществяване на проекта за ръководство на който е изминал през 2013 г.;ПП „ Витоша “; срокът за осъществяване на проекта за ръководство на който е изминал през 2014 г.;ПП „ Шуменско плато “, срокът за осъществяване на проекта за ръководство на който е изминал през 2018 година ;ПП „ Врачански балкан “ и Политическа партия „ Златни пясъци “, срокът за осъществяване на проектите за ръководство на които е изминал през 2020 година

За два естествени парка въобще не е изпълнено условието за приемане на проект за ръководство:

за Политическа партия „ Сините камъни “ няма проект за ръководство, макар от дълго време изтеклия законов период за неговото приемане;за Политическа партия „ Странджа “ е създаден проект за ръководство, признат през 2004 година, който заради възражения на общините Малко Търново и Царево е модифициран и през 2006 година е подаден в Министерство на околната среда и водите. Към края на 2022 година към момента няма признат проект за ръководство на естествения парк.

Планът за ръководство на Политическа партия „ Българка “, признат с решение на Министерски съвет в края на 2021 година, е импортиран от дирекция Политическа партия „ Българка “ в Министерство на околната среда и водите още през 2014 година, като процедурата продължава също 7 години. Подобен е казусът с Политическа партия „ Персина “, при който възлагането е през 2003 година, а проектът е импортиран от Министерство на околната среда и водите и признат с решение на Министерски съвет едвам през 2016 година

Необяснимо дългата дълготрайност на процедурата по одобряване на проектите от Министерство на околната среда и водите води до неактуалност на посочените данни и осъществените изследвания, които са направени по време на правене на плана на проект за ръководство и риск настоящото положение на парка да не подхожда на посоченото в проекта.

Друг значителен минус е, че съгласно Закона за предпазените територии (ЗЗТ) и Наредбата за създаване на проекти за ръководство няма условия проектите за ръководство да съдържат остойностяване на препоръчаните мероприятия, стратегии, действия и планове, което основава риск за регулярното обезпечаване на нужните бюджетни средства. Няма и обвързване за съответни периоди за осъществяване на ограниченията, плановете, оперативните задания, а също и в работните проекти. Установяват се и периоди, които са изтекли преди проектът да бъде признат.

Освен Министерство на околната среда и водите и неговите районни структури, избрани в Закон за защитените територии, като съществени органи които организират и реализират ръководството и контрола в предпазените територии, функционалности и отговорности имат и Министерството на земеделието и храните и неговите структури, които извършват дейностите по проекта - Изпълнителна организация по горите (чрез основана Дирекция естествен парк „ Витоша “), Регионална дирекция по горите-София и Регионална дирекция по горите-Кюстендил, както и Югозападното държавно дружество.

Функции и отговорности по осъществяването на проекта имат и общините, на чиято територия e паркът. Столична община, община Перник и община Самоков дават отговор за парцелите обществена общинска благосъстоятелност, стопанисват, опазват и охраняват общинските горски територии, реализират насилствени административни ограничения и постановат наказания и санкции по Закон за защитените територии на територията на Политическа партия Витоша. Кметовете са длъжни да стопират действия и строителство в предоставени за прилагане гори, земи и водни площи в предпазени територии - държавна, общинска и частна благосъстоятелност, осъществявани в нарушаване на одобрените проекти.

Министърът на околната среда и водите следва да координира дейностите на министерства, ведомства, общини, публични организации, научни и университетски институти и други, свързани със предпазените територии, в т. ч. и за Политическа партия „ Витоша “.

Изпълнени и регистрирани действия за Политическа партия „ Витоша “ през интервала 2018-2021 година:

През интервала 2018 - 2021 година в плановете на бюджетите по мероприятия на дирекция Политическа партия „ Витоша “ са планувани общо 280 действия и задания. Сред тях са действия за изграждане/поддържане/ремонт на обекти по туристически направления (мостове, скари, парапети, табла и др.); монтаж на забранителни знаци и железни бариери, лентова маркировка и зимна стълбова маркировка; туристически пътеводители, осведомителни и рекламни материали; наблюдения на редките, застрашени и уязвими типове, мероприятия за запазване и възобновяване на биологичното многообразие. От тях 86 действия, или 31 на 100 от дейностите не са регистрирани като изпълнени.

По време на одита през м. май 2022 година, от одитния екип е осъществена инспекция на място на 5 обекта с открити проблеми от назначената от министъра на земеделието и храните междуведомствена работна група, за решение на проблеми на сградния фонд на територията на Политическа партия „ Витоша “, както и за осъществяването на действия, включени в докладите за активността на дирекция Политическа партия „ Витоша “ от 2018 година до 2021 година:

хижа „ Есперанто “ – в доста неприятно положение, необитаема, рушаща се и рискова за околната среда и здравето на туристите. Собственост на МЗХГ, парцелът е възложен на ЮЗДП през 2019 година, само че не са осъществявани ремонтни действия заради нужда от обилни финансови средства за възобновяване на постройката. Правните благоприятни условия за възстановяване на положението на парцела са публично-частното партньорство, продажбата или отдаването му чартърен, които благоприятни условия не са употребявани От разнообразни компании, сдружения, в това число и туристическо сдружение „ Есперанто “ са декларирани капиталови планове за стопанисване на хижата, за които от МЗХГ не са подхванати дейности за реализирането им.почивен дом „ Иглика “ - постройката е рискова, с наставление да се затвори достъпа до нея в период до 3 месеца от издаденото през 2021 г.предписание на способените органи. Имотът към момента е в неприятно положение, ненаселен, с рушаща се фасада и е рисков за преминаващите, а достъпът до него не е обезопасен.едноетажна сграда от 3 павилиона на ул. „ Беловодски път “, избрана от заместник-кмета на регион „ Витоша “ през 2020 година като противозаконна. След осъществената инспекция при одита към момента не е отстранена.поставена преграда пред паркинга на хижа „ Звездица “, в нарушаване на Закона за горите, която до май 2022 година към момента не е отстранена, макар дадените наставления за това;озеленяване с неприсъщи за парка растителни типове към хотел „ Елица “ в парка, за което е формиран акт за определяне на административни нарушавания, и което не е отстранено.

Законът за предпазените територии изисква организирането на институционални и обществени разисквания при създаване и преди одобряване на проектите за ръководство с необятно присъединяване на всички заинтригувани страни, а Министерството на околната среда и водите - да провежда и обществено разискване на осъществяването на проекта на всеки четири години. Такова обществено разискване на осъществяването не е реализирано за Плана за ръководство на Политическа партия „ Витоша “ 2004-2015 година

Независимо от откритите при инспекцията проблем, инспекторите установяват и положителното осъществяване на част от заложените в годишните проекти действия като: сложени горски аптечки; ремонтирани и възобновени бордюри по туристическата алея в околност „ Златни мостове “; ремонтирана чешма в околност „ Игликина поляна “, както и каменният мост и парковата инфраструктура при хижа „ Момина канара “; сложени пътни забранителни знаци за ограничение на достъпа на моторни транспортни средства към туристическите алеи.

От всички общини единствено Столична община възнамерява и разходва средства за поддържане и запазване на зелените площи в рамките на Политическа партия „ Витоша “. От бюджета на Столична община са финансирани действия и мероприятия на територията на парка, свързани с бездомните кучета, поддържането на пътна настилка, автобусните спирки, запазване на зелените площи и горски територии и други Размерът на изразходваните средства за интервала 2018-2021г. надвишава обезпечените и предоставени на дирекция Политическа партия „ Витоша “ за осъществяването на действия на територията на парка. От общините Самоков, Перник и техните общински предприятия, ръководещи земи и гори на територията на Политическа партия „ Витоша “, не са изпълнявани действия на територията на парка за същия интервал.

През интервала 2018-2021 година е реализирана контролна активност за спазването на режимите за прилагане и запазване, както и за съблюдаване на избраните забрани в предпазената територия. Съставени са 70 констативни протокола и 15 акта за определяне на административни нарушавания. Независимо от осъществените инспекции, формираните актове за административни нарушавания и издадените наказателни постановления през интервала 2018-2021 година, не всички коригиращи дейности и дадени наставления за възобновяване на положението на парка са осъществени.

Липсват въведени от общините Перник и Самоков отговорности за реализиране на административнонаказателна активност и това е причина за неефективното осъществяване на тази активност.

Сметната палата е дала общо 19 рекомендации на министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните, на изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по горите и на кметовете на общините Самоков и Перник.

За опазването и ефикасното ръководство на предпазените територии в страната са оповестени 3 национални парка, 11 естествени парка, от който е Политическа партия „ Витоша “, 55 резервати, 35 поддържани резервати, над 500 предпазени местности и 350 естествени забележителности.

Природният парк „ Витоша “ е най-старият парк в България и на Балканския полуостров, и е вторият, разгласен в Европа. Той е най-посещаваната предпазена околност у нас, със мощно антропогенно въздействие. Тук се срещат едни от най-многобройните безгръбначни у нас, 200 типа птици, 13 типа прилепи, 1 500 типа висши растения и към 500 типа гъби.

На територията му има три предпазени територии - иглолистен резерват „ Бистришко бранище “, торфен резерват „ Торфено бранище “, разгласен от ЮНЕСКО за биосферен, и естествената забележителност „ Духлата “ - най-дългата пещера в България (17,5 км.)

Цялата територия на Политическа партия „ Витоша “ е оповестена за предпазена зона, като част от Европейската екологична мрежа Натура 2000 по директивите на Европейски Съюз. В границите на Политическа партия „ Витоша “ са и монументи на културата - археологически с национално и локално значение; исторически със международно, национално и локално значение; църкви и манастири - Боянската черква, Драгалевския манастир, Кладнишкия манастир и др.; архитектурни и художествени монументи от Средновековието. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР