Природен газ за България ще има до края на годината,

...
Природен газ за България ще има до края на годината,
Коментари Харесай

КЕВР с тежка критика към Булгаргаз: Природен газ ще има до края на годината, но на висока цена

Природен газ за България ще има до края на годината, само че на висока цена.

Това предвидиха ръководителят на КЕВР Иван Иванов и изп. шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов след намерено съвещание на комисията за установяване на нова с 60% по-висока цена на синьото гориво, съобщи Българска национална телевизия.

Директорът на " Булгаргаз " беше неодобрен съществено от ръководителя на КЕВР поради дейностите на компанията. Дружеството беше и санкционирано, тъй като е забавило заявката си за нова цена.

Общественият снабдител " Булгаргаз " се е оказал неопитен за разрива в връзките с " Газпром " и беше неодобрен от ръководителят на КЕВР Иван Иванов, че не е взел ограничения в точния момент.

" Ами не, в полза на истината си мислехме, че това е смешка ", сподели Людмил Йоцов, изпълнителен шеф на " Булгаргаз ".

" А не може да си мислите по този начин, знаете, че указът на президента Путин за тях е повече от изрично предписание, тъй че по принцип, дано да завърша господин Йоцов, по принцип още след 1 април, тъй като указът излезе след 31 март, и на първи април получихте първото писмо от " Газпром износ ", те ви предизвестиха, вие не сте вярвали, само че вие като началник на огромната газова компания на България, е трябвало да се задействате освен с запитване към Министерски съвет ", сподели Иван Иванов.

" Не желая да си мислите, че не сме пробвали, пробвали сме, само че нямаше опция, каквото сме могли сме създали ", сподели Йоцов.

Интерконекторът Гърция-България е допустимо да не проработи през октомври, сподели още изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов по време на съвещанието, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите на Йоцов даже и газовата връзка да е подготвена на 1 октомври, от азерската компания са споделили, че би трябвало да правят " съпоставки и инспекции ", т.е. от " СОКАР " могат да решат да доставят азерски газ през интерконектора от 1 ноември.

" Не е ясно дали през месец октомври ще проработи газовата връзка с Гърция. Няма кой да го подсигурява ", посочи Йоцов. Той се надява от 1 октомври интерконекторът да стартира работа.

" Булгаргаз " предложи дефинитивно цената на природния газ за този месец да стане 297,89 лв. за мегаватчас или с 60,01 % по-висока от настоящата за юли (186,17 лв. за мегаватчас).

Преди това публичният снабдител подаде заявление до КЕВР, в което се оферираше синьото гориво да се продава за 286,84 лв. за мегаватчас или повишаване от малко над 54 %. От компанията обаче актуализираха заявката си малко по-късно, базирайки се на покачването на цените на европейските газови пазари за доставки през август.

КЕВР ще се произнесе дефинитивно каква ще бъде цената на природния газ за този месец на 12 август, разгласи ръководителят на регулатора Иван Иванов.

По време на откритото съвещание ръководителят на КЕВР насочи много въпроси към изпълнителния шеф на " Булгаргаз ".

Един от тях беше за какво от компанията не са внесли заявката си за цената на природния газ за август в точния момент. Иванов посочи, че съгласно нормативната уредба условието е заявката да се внесе в КЕВР 20 дни преди приемане на решението.

Това значи, че всеки месец на 10-то или 11-то число публичният снабдител би трябвало да внесе заявката си за цените за идващия месец. След това " Булгаргаз " има право да внесе поправено заявление, което може да се показа до 1-во число на месеца, за което се приема решението. Целта е КЕВР да се произнесе в точния момент за цената на природния газ за съответния месец.

Иванов добави, че условието за подаване на заявката 20 дни преди датата на приемане на решението не е фиктивен акт, тъй като бизнесът и метан станциите се оплакват, че нямат изясненост по отношение на цените, по които да реализират покупко-продажби. От друга страна Законът за енергетиката планува КЕВР да наложи глоба на " Булгаргаз ", в случай че не подадат в точния момент заявките си.

Затова ръководителят на регулатора предизвести, че в случай че до 11 август от " Булгаргаз " не внесат първото си заявление за цените на природния газ за септември, КЕВР може да наложи административни наказания на публичния снабдител.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов отговори, че публичният снабдител ще внесе заявление за цени до 11 август, само че в него ще попадат единствено количествата по контракта за доставка на азерски газ, тъй като единствено те са контрактувани.

Иванов от своя страна попита дали това значи, че цялото останало количество, което е отвън дълготрайния контракт с Азербайджан, се договоря в последните 20 дни на месеца. " Точно това значи ", отговори Йоцов. Той посочи, че досега е контрактувано единствено част от нужното количеството газ за септември. Йоцов добави, че е мъчно да се договорят равномерни доставки на газ, като главният проблем е в неналичието на свободни слотове.

Председателят на КЕВР смята, че от " Булгаргаз " е трябвало да бъдат подготвени за прекъсване на доставките на съветски газ. Според него доставчикът е трябвало да закупи
слотове в точния момент. Освен това Иван Иванов смята, че незабавно след прекъсването на доставките от " Газпром-експорт " не е осъществен обществен търг за април и май.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " уточни, че от сдружението са направили заплащане до " Газпром-експорт " по изискванията на настоящия сега контракт и не са очаквали съветската компания да спре доставката на газ за България. По мотив търга, за април и май е разгласен на гръцки хъб, тъй като различната за доставки на газ тогава са били единствено Гърция или Румъния.

За септември има контрактувани количества полутечен природен газ, осведоми Йоцов. Той е оптимист, че за месеците октомври, ноември и декември също ще се обезпечат нужните количества газ.

Въпреки че в този момент цената на азерския газ е по-висока, тя отново по-ниска от пазарната, осведоми Йоцов. Ако обаче се желаят спомагателни количества, отвън контрактуваните 1 милиарда куб. метра годишно, цената няма да е тази, която е сега, сподели още той. По принцип има диалози за увеличение на количествата азерски газ, доставяни на България. Проблемът е, че сега всички страни договарят с Азербайджан. Оттам са показали, че " който даде по-висока цена, той ще получи газ ". Затова не може да се разчита на спомагателни количества на по-добри цени.

За сигурност на доставките в района значимата страна е Турция, тъй като има нужната инфраструктура. Гърция сега няма тази инфраструктура, посочи изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".

Общественият снабдител има диалози за дълготрайни доставки на полутечен газ с американска компания, която е производител, само че те сега нямат задоволителен потенциал. Едва след 2027 година могат да обезпечат дълготраен контракт за доставки през идващите 15-20 години, разгласи още Людмил Йоцов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР