Природен газ за България ще има до края на годината,

...
Природен газ за България ще има до края на годината,
Коментари Харесай

Шефовете на КЕВР и "Булгаргаз": Природен газ за България ще има до края на годината, но на висока цена

Природен газ за България ще има до края на годината, само че на висока цена. Това предвидиха ръководителят на КЕВР Иван Иванов и изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов след намерено съвещание на комисията за установяване на нова с 60% по-висока цена на синьото гориво.

Директорът на " Булгаргаз " беше неодобрен съществено от ръководителя на КЕВР поради дейностите на компанията. Дружеството беше и санкционирано, тъй като е забавило заявката си за нова цена.

Общественият снабдител " Булгаргаз " се е оказал неопитен за разрива в връзките с " Газпром " и беше неодобрен от ръководителят на КЕВР Иван Иванов, че не е взел ограничения в точния момент.

" Ами не, в полза на истината си мислехме, че това е смешка ", сподели Людмил Йоцов.

" А не може да си мислите по този начин, знаете, че указът на президента Путин за тях е повече от изрично предписание, тъй че по принцип, дано да завърша господин Йоцов, по принцип още след 1 април, тъй като указът излезе след 31 март, и на първи април получихте първото писмо от " Газпром износ ", те ви предизвестиха, вие не сте вярвали, само че вие като началник на огромната газова компания на България, е трябвало да се задействате освен с запитване към Министерски съвет ", сподели Иван Иванов.

" Не желая да си мислите, че не сме пробвали, пробвали сме, само че нямаше опция, каквото сме могли сме създали ", сподели Йоцов.
Подобна обаче и обстановката сега, компанията няма към момента изясненост от кое място ще купи природен газ през септември. Заради забавеното заявление за цена на газа през август сдружението през днешния ден беше санкционирано от КЕВР.

" Получавам освен позвънявания, недоволства, на първо място от българския бизнес, тъй като се оказва в първите 12 дни, предходния месец и за този месец, те нямат цени, по които да вършат покупко-продажби ", сподели Иванов.

От " Булгаргаз " признаха, че досега единствените сигурни доставки на синьо гориво са от Азербайджан, водят се договаряния и с неназована американска компания, само че за в бъдеще.

" Проблемът е това, че те нямат задоволително потенциал сега. Капацитетът, който имат те, са сключили дълготрайни контракти след 2027 година, могат да ни обезпечат дълготраен контракт за 15-20 години, ние можем сега да го сключим, само че не знаем какъв брой е подходящо ", сподели Людмил Йоцов.

Дружеството желае за този месец нарастване на цената на природния газ с 60%. Най-вероятно то ще бъде утвърдено от КЕВР на 12 август.
" Аз съм оптимист, както досега " Булгаргаз " е осигурявал газ, аз си мисля, че по този начин и за октомври, ноември и декември ще обезпечи ", сподели Йоцов.

" Аз също смятам, че ще има задоволително газ, цената е обособен въпрос, само че значимото е, че газ ще може да се обезпечи ", удостовери Иван Иванов

Срещу повишението на цената на газа преди съвещанието на КЕВР акция организираха от гражданското съдружие " Изправи се.БГ ", които занесоха в регулатора студени остарели радиатори.

" Апелирам да бъде изработен разбор на контракта с " Газпром ", тъй като неустойката, която грози България за неполучения газ е над 1 милиарда лв. ", сподели Мая Манолова. Манолова прикани още да бъдат извършени обществени търгове за пазаруването на синьо гориво, тъй че да не се постанова толкоз огромно повишаване.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР