Природен газ ще има, но вероятно с доста по-висока цена.

...
Природен газ ще има, но вероятно с доста по-висока цена.
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР Иван Иванов: "Газпром" показа и доказа, че не е надежден доставчик, изтъкна шефът на КЕВР

Природен газ ще има, само че евентуално с много по-висока цена. След септември месец цената на природния газ ще намалее, тъй като ще бъдат обезпечени доставките от Азербайджан. Това съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов пред bTV.

Иванов е изрично срещу да преговаряме с " Газпром " и да разчитаме на тях за главен снабдител на газ. " Газпром " сподели и потвърди, че не е благонадежден снабдител, посочи шефът на КЕВР.

Той не знае дали ще бъде въведена изключителна обстановка в страната поради газа - не е нужно и не е основателно.
Снабдяването на България с газ ще протича основно от три посоки: малко над 1 милиарда кубични метра и още спомагателни половин милиард от Азербайджан, от полутечен природен газ и по-леката част от сделките са точно количествата, които могат да бъдат обезпечени от танкерите от Съединени американски щати.

Въпросът е къде ще бъде разтоварен, с цел да бъде регазифициран и по какъв водопровод ще доближи до границата на България, уточни Иванов. Има терминали за регазификация в Турция, с изключение на на гръцкия остров Ревитуса.

България ще бъде подкрепена при нужда, с цел да реши проблемите си. Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, акцентира Иванов. Гаранциите не могат да бъдат дадени, откакто допреди няколко дни едно към този момент в оставка държавно управление давало разнопосочни и непроверени сигнали.

Иванов даде образец, че някогашният представител на кабинета " Петков " Лена Бориславова твърдяла, че сме щели да получаваме 4-5 пъти по-евтин газ. Къде е този газ в този момент, запита шефът на КЕВР, съгласно който е прекомерно евентуално цената на газа да е с нарастване от 60% и това да бъде одобрено.

Кризисният щаб ще насочи напъните си да се доближи до едно обезпечено доставяне освен до края на годината, само че и през идната, увери шефът на КЕВР. Щабът има повече от една цел за решение на проблеми, свързани с природния газ, с течните горива и с тока.

Кризисният щаб е основан към изпълнителната власт и Иван Иванов не е негов член. Той участва на съвещанията на щаба поради въпросите, свързани с регулаторната активност.

Иван Иванов увери, че ще бъдат открити решения за газа. Компенсациите за топлофикациите са нужни, те няма да могат да изплатят отговорностите си към " Булгаргаз ", уточни той. От 1 януари 2023 година цената на топлината сила няма да се трансформира, успокои шефът на КЕВР.

" Със сигурност ще има решение, не може да бъде спряна активността на Топлофикация-София ", посочи Иван Иванов.
" Булгаргаз " дължи налози в размер на 105 млн. лева към Национална агенция за приходите. За да заплаща за доставките на газ, сдружението би трябвало да бъде подкрепено финансово. Какъв обаче ще бъде механизмът, към момента не е известно.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР