Природен газ ще има. И то на добри цени, каза

...
Природен газ ще има. И то на добри цени, каза
Коментари Харесай

Иван Иванов, КЕВР: Природен газ ще има. И то на добри цени

" Природен газ ще има. И то на положителни цени ", сподели за БТВ ръководителят на КЕВР Иван Иванов:

" Сравнително много висока е цената през настоящия месец август, по-късно цената на природния газ ще намалее, тъй като ще дойдат доставките от Азербайджан при една атрактивна ниска цена, контрактувана още през 2013-та година. Снабдяването на България с природен газ ще протича основно от три посоки. Осигурени са малко над 1 млрд кубика, водят се договаряния за спомагателни - от Азербайджан, които са гарантирани доставки.

Останалите ще дойдат посредством полутечен природен газ, прословутите танкери от източното Средиземноморие, там казусът е инфраструктурата до границата ни. По-леката част от сделките са точно количествата, тъй като природен газ има. Въпросът е къде ще бъде разтоварен, с цел да бъде регазифициран и по какъв начин ще доближи до границата. Дали през Гърция, само че там всичките слотове за разтоварване са ангажирани до края на годината.

Гръцката страна вкарва в допълнение един плаващ огромен танкер, който се явява като склад за спомагателни количества природен газ, които там да бъдат разтоварвани. За България това може да се направи и при закупени
слотове и потенциал по тръбата, България е в положение и ще успее да купи от личните компании и природен газ ще бъде доставен до България.

Щабът ще насочи своите старания да се доближи до едно обезпечено доставяне до края на тази година и до идната. Още през февруари във въздуха се усещаше аромат на барут, в този момент можеше да имаме закупени
слотове и потенциал по тръбата, в този момент ще наваксаме това с по-високи цени. Кризисният щаб има повече от една цел за решение на проблеми. "  

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР